Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko má na dosah ďalší veľký úspech: VIDEO Dva filmy zabojujú o prestížne ceny!

(Zdroj: Garfield Film)

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na Európske filmové ceny hrané snímky Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka a Správa Petra Bebjaka. Informoval o tom Radomír Brhlík z PR SFTA. O víťazoch prestížneho uznania sa rozhodne začiatkom decembra v Berlíne.

Vo filme Muž so zajačími ušami ďalej hrajú Oldřich Kaiser, Zuzana Kronerová, Alexandra Borbély a Táňa Pauhofová. Film mal svetovú premiéru mal na 36. Medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave, kde Šulík získal za svoj desiaty film ocenenie za najlepšiu réžiu. Snímku zároveň ocenila aj ekumenická porota festivalu. Distribučná premiéra je naplánovaná na 1. júla.

Lyrická komédia a vojnová dráma

Lyrická komédia Muž so zajačími ušami v hlavnej úlohe s Miroslavom Krobotom rozpráva o mužovi, ktorý je zrazu obdarený zvláštnou schopnosťou – narastú mu zajačie uši a počuje myšlienky iných ľudí. Pochopí, že si o sebe vytvoril falošnú predstavu a jeho rodina, priatelia a známi ho vnímajú úplne inak, ako si myslel. Rozhodne sa to zmeniť. 

Vojnová dráma Správa režiséra Petra Bebjaka, ktorú vlani nominovala SFTA ako slovenského národného kandidáta na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film, je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Dielo zobrazuje príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa v apríli 1944 podarilo ujsť z koncentračného tábora.

Správa pomohla zachrániť státisíce životov

Zverejnenie podrobnej 32-stranovej správy o tom, ako tábor smrti fungoval, pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí. Vo filme sa predstavia Noel Czuczor či Peter Ondrejička. "K dnešnému dňu je Správa distribuovaná v Spojenom kráľovstve, Španielsku, Brazílii, Kanade, čoskoro bude v Japonsku, Nemecku, Francúzsku, Českej republike a v priebehu jesene vo viacerých ďalších krajinách," dodáva Brhlík k snímke, ktorá bude v kinách na Slovensku od 23. septembra.

Európske filmové ceny udeľuje od roku 1988 Európska filmová akadémia ako uznanie za vynikajúce výsledky v oblasti európskeho filmu. Rozhoduje sa o nich v 26 kategóriách, z ktorých najdôležitejšia je najlepší film. Zameriavajú sa na európsku kinematografiu a európskych producentov, režisérov a hercov. V poradí 34. ročník udeľovania ocenení sa uskutoční 11. decembra v Berlíne. Nominácie zverejnia naživo online na www.europeanfilmawards.eu 9. novembra.

Viac o téme: SprávaMuž so zajačími ušami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu