Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TOP 8 hokejových filmov a dokumentov: Tieto snímky o legendách a udalostiach v hokeji vás dostanú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © ITAfilm, Photo © ITAfilm, Photo © Three T Productions)

Celý svet aktuálne žije hokejom. Niet sa čo čudovať, keďže majstrovstvá sveta v hokeji patria k najsledovanejším udalostiam a aj na Slovensku trhajú rekordy v sledovanosti. A práve pre milovníkov tohto športu, ktorí aktuálnou žijú športovou eufóriou, sme si pripravili tipy na tie najlepšie filmy či dokumenty, ktoré sú venované hokejovým hviezdam a udalostiam. Ktoré sa oplatí vidieť?

Pásky z Nagana

Olympijský hokejový Turnaj storočia v Naganu 1998 trochu z odstupu a nadhľadu v dokumente Ondřeje Hudečka. Športový dokument pripomína víťazstvo českých hokejistov na olympiáde v Nagane v roku 1998. V dokumente hrá veľkú úlohu aj zahraničný pohľad. Film (2018) pripomína atmosféru bežného života v normalizačnom Československu, aby zdôvodnil, v akom prostredí budúce české hokejové hviezdy národného tímu vyrastali. (csfd 95%)

Wayne Gretzky - Vysoko nad všetkými

Starý dokument, ktorý prináša vždy nové pocity. Raz za generáciu príde športovec taký nadaný, že vo svojom športe úplne dominuje. Tým človekom bol Wayne Gretzky, ktorý si už v troch rokoch vzal do ruky hokejku a začal sa hrať s loptičkou. Gretzky je viac ako hokejová hviezda, je medzinárodným športovým hrdinom. Film, ktorý je ľahko dostupný online, vás zavedie až k zamrznutej rieke, kde sa začala jeho kariéra až po jeho raketovú cestu k najväčším úspechom. (csfd 88%)

The Russian Five

Koncom 80. rokov sa Detroit Red Wings snažil konečne prelomiť svoje desaťročia trvajúce sucho v Stanleyho pohári extrakciou hráčov zo Sovietskeho zväzu a v priebehu tohto procesu zmenil spôsob hrania severoamerického hokeja. "Film nielen o tvrdom tréningu a impozantnom živote slavných hokejistov s milionovými zmluvami v NHL, ale zároveň o spletitej ceste na vrchol, ruskej demagógii a propagande," píše sa v jednej recenzii filmu(csfd 87%)

38 - Filmová pocta hokejovej legende

Tento jedinečný filmový projekt z roku 2014 mapuje život slovenskej hokejovej legendy, Pavla Demitru. 38 predstavuje Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, na ktorú dodnes spomína celý národ. Poodhaluje významné i bežné momenty zo života hokejovej legendy, jeho túžby a vytýčené ciele.

Ponúka tiež unikátne archívne zábery, exkluzívne materiály z archívov NHL a osobné výpovede. Nemalý priestor je venovaný slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorej bol Paľo neoddeliteľnou súčasťou. Film 38 je určený každému, koho sa odchod Paľa Demitru dotkol a kto sa chce dozvedieť niečo viac o tomto nielen výnimočnom hokejistovi, ale predovšetkým skvelom človeku. (csfd 85%)

Červená mašina

Celovečerný dokument Červená mašina (Red Army) pojednáva o Sovietskom zväze a o najúspešnejšom zoskupenia športovej histórie - o hokejovom tíme Červená armáda. Príbeh, rozprávaný z pohľadu jeho kapitána slávy Fetisova, opisuje prerod národného hrdinu do úlohy politického nepriateľa. 

Film z roku 2014, ktorý zachytáva ako obdobie ZSSR, tak i ruskí, skúma to, ako sa v športe odráža spoločenské a kultúrne hnutie, a hľadá vo vzostupe a páde tímu Červená armáda paralely s vývojom Sovietskeho zväzu. Červená Mašina je pozoruhodný príbeh studenej vojny na zimných štadiónoch, a muža, ktorý sa vzoprel mocnému aparátu a umožnil celým generáciám Rusov cestu k zmenám. (csfd 85%)

Maurice Richard

Maurice Richard vždy bude pre celý Kanadský národ hrdinom. Udalosti okolo roku 1955 mali dopad na vnímanie frankofónnych Kanaďanov v celej krajine. Kanada je bezpochyby kolískou hokeja a preto niet divu, že miestni obyvatelia riešia niektoré problémy aj cez tento šport. Maurica stvárnil Roy Dupuis, ktorý sa s hokejovou legendou naozaj stretol a kedysi o ňom nakrútil niekoľko dielov televízneho seriálu. Film z roku 2005 mal v Kanade nebývalý úspech a to možno aj vďaka dvojjazyčnej distribúcii. (csfd 85%)

Hokejový zázrak

Hokejový zázrak je film z roku 2004 nabitý napätím a optimizmom. Ide o inšpiratívny príbeh podľa skutočností, ktorý sa odohráva na pozadí jednej z najväčších udalostí histórie športu - kedy v roku 1980 hokejový tím Spojených štátov amerických triumfálne porazil na Olympijských hrách Sovietsky zväz. 

V úlohe dynamického a pevne odhodlaného trénera Herba Brooksa exceluje Kurt Russell. Herb Brooks mal takmer nesplniteľný sen - chcel poraziť vtedy neporaziteľných Rusov. Brooks začínal s náhodne vybranou skupinou dvadsiatich chalanov a trénoval ich tak, aby hrali ako nikdy predtým. Urobil z nich tím, ktorý veril, že sa mu podarí dosiahnuť nedosiahnuteľné. (csfd 79%)

Legenda 17

Valerij Borisovič Charlamov je považovaný za jedného z najväčších hráčov histórie hokeja. Film z roku 2013 sleduje jeho životný príbeh, od detstva, kedy začal hrať hokej, cez vzostup kariéry (CSKA Moskva a reprezentácie ZSSR) a vzťah s trénerom Anatolijom Tarasovom, ktorý je nazývaný otcom sovietskeho hokeja, až po účasť na takzvanej Sérii storočia, kde sa stal spolu so svojím tímovým spoluhráčom Vladislavom Treťjakom, hviezdou hokejového sveta. (77,4%)

Viac o téme: 38Hokejový zázrakPásky z NaganaLegenda 17The Russian FiveČervená mašina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu