Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vrcholí filmový festival v Cannes: Sprevádzal ho tieň KORONAVÍRUSU! Netradičné podania a prozaické testy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Udelením hlavnej ceny v sobotu skončí 74. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. O Zlatú palmu sa uchádza 24 snímok vrátane najnovších počinov režisérov Wesa Andersona, Nanniho Morettiho, Jacquesa Audiarda či Françoisea Ozona. Filmoví kritici medzi favoritov najčastejšie radia snímky A Hero (Hrdina) iránskeho držiteľa dvoch Oscarov Asghara Farhadiho a odhadujú, že by sa tento film mohol objaviť aj v oscarovom zápase.

Potom, čo musel byť v minulom roku festival zrušený kvôli pandémii, bol okrem filmov aj tento rok koronavírus hlavnou témou filmovej prehliadky. Vo všetkých vnútorných priestoroch boli povinné rúška, čo občas komplikovalo hon za celebritami, ktoré boli so zakrytou tvárou na nepoznanie.

Adam Driver a Marion Cotillard (Foto: SITA/AP/Brynn Anderson)
Zobraziť galériu (5)
Adam Driver a Marion Cotillard (Foto: SITA/AP/Brynn Anderson)  (Zdroj: SITA/AP/Brynn Anderson)

Tradičné večierky a netradičné podania

Na červenom koberci hviezdy premenili formálne covidové podanie päsťou či dotyk lakťom na prepracované etudy na tému bezdotykového objatia. Festival sprevádzali tradičné večierky, hoci ich bolo o niečo menej ako v predchádzajúcich ročníkoch, a sociálny odstup sa počas nich príliš nedodržiaval, ako poznamenal reportér denníka The Guardian - a nevymizli ani tradičné bozky vedľa tváre.

Sean Penn s dcérou Dylan Penn (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)
Zobraziť galériu (5)
Sean Penn s dcérou Dylan Penn (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Prozaické negatívne testy

Medzi emócie premietaných filmov a lesk festivalových rób sa tento rok museli vojsť aj prozaickejšie záležitosti - ako pravidelné testy každých 48 hodín, ktoré platili pre všetkých účastníkov festivalu. Na špeciálnom mieste bolo treba odovzdať fľaštičku s jedným mililitrom slín a o šesť hodín neskôr dorazil na mobilný telefón testovanej osoby čiarový kód. Ten potom musel testovaný ukazovať pri každom vstupe do interiéru kontrolórom sa čítačkami.

Wes Anderson (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)
Zobraziť galériu (5)
Wes Anderson (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)  (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Na prvýkrát sa načítanie kódu podarilo len málokedy, a tak sa zvuk pípajúcich čítačiek stal ďalším z typických znakov festivalu. Usporiadatelia v minulom roku májový festival kvôli pandémii najskôr odložili a potom zrušili. V histórii festivalu sa to stalo prvýkrát. Tento rok sa tak s ročným odkladom do súťaže dostala aj mnoho filmov, ktoré boli vybrané už pred rokom. Rovnaký ostal aj predseda hlavnej poroty, americký režisér Spike Lee.

Otvárací film

Konkurencia v boji o Zlatú palmu je na 74. ročníku festivalu vysoká. Ako otvárací film usporiadatelia vybrali snímku Annette režiséra Léosa Caraxa, kde sa v hlavných úlohách predstavili Marion Cotillard a Adam Driver. Režisér Paul Verhoeven súťaží sa snímkou ​​Benedetta o mníške zatknutej za homosexualitu v Taliansku v 17. storočí. Tento film vyvolal značnú kontroverziu a obvinenia, že je rúhačský. Režisér sa ale proti podobnej kritike obhajuje.

"Nechápem, ako môže byť rúhačské niečo, čo sa skutočne stalo," povedal na tlačovej konferencii. "Môžete hovoriť o tom, či to bolo zlé, alebo nie, ale nemôžete zmeniť históriu. Podľa mňa je slovo 'rúhanie' v tomto prípade hlúpe," dodal Verhoeven.

Trochu kúzla Cannes

Filmár Wes Anderson do Cannes priviezol komediálny film The French Dispatch (Francúzska depeša Liberty) o redakcii amerických novín vo fiktívnom francúzskom meste. S novým filmom natočeným podľa románu U Petrovovcov vyčíňa chrípka, ktorý vyšiel aj v českom preklade, súťaží ruský režisér Kirill Serebrennikov. Ruské úrady mu kvôli trojročnému podmienečnému trestu nedovolili vycestovať z krajiny, a tak sa novinárom prostredníctvom videohovoru zveril, že si doma aspoň natiahol červený koberec, aby napodobnil trochu kúzla Cannes.

Viac o téme: CannesMarion CotillardSean PennWes AndersonAdam Driver
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu