Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odovzdávanie cien v Cannes: Hlavnú cenu vyhlásili omylom ako prvú! Nastal CHAOS, zmätok a pokrikovanie

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Brynn Anderson)

Zlatú palmu, hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu v Cannes, na tohtoročnom 74. ročníku získal film Titane francúzskej režisérky Julie Ducournauovej. Na začiatku slávnostného odovzdávania, ktorým festival končí, to oznámil predseda poroty Spike Lee. Urobil tak ešte pred oficiálnym vyhlásením hlavného ocenenia, píšu zahraničné agentúry.

Ceremónia tak podľa agentúry AP začala tam, kde mala skončiť. Po nečakanom oznámení nasledoval zmätok a pokrikovanie z obecenstva, francúzska filmárka si však cenu na pódium prevziať nešla. 

Chybu spravil predseda poroty, mal hlavu v dlaniach

Dramatický triler Titane (Titán) zachytáva príbeh niekoľkonásobnej vrahyne, ktorá tají svoje pohlavie a má sexuálny vzťah s automobilmi. Vyhlásenie ďalších ocenení však chybný výrok predsedu poroty, ktorý bol videný s hlavou v dlaniach, nezastavil. Americký režisér Spike Lee predsedal fesivalovej porote ako vôbec prvý černošský filmár. Porota posúdila 24 filmov, ktoré boli zaradené do súťažnej prehliadky

Spike Lee (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)
Zobraziť galériu (5)
Spike Lee (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)  (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Cenu za najlepší mužský výkon si z Cannes odniesol americký herec Caleb Landry Jones, ktorý v snímke Justina Kurzela Nitram stvárnil rolu vraha Martina Bryanta, ktorý v roku 1996 v Tasmánii zavraždil 35 ľudí.

Caleb Landry Jones (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)
Zobraziť galériu (5)
Caleb Landry Jones (Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda)  (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Ocenenie pre najlepšiu herečku získala Nórka Renate Reinsveová, ktorá si zahrala v snímke Verdens verste menneske dánskeho filmára Joachima Triera. V minulom roku bol festival kvôli pandémii koronavírusu prvýkrát v histórii zrušený. Tento rok sa tak s ročným odkladom do súťaže dostalo mnoho filmov, ktoré boli vybrané už pred rokom. 

Renate Reinsve (Foto: SITA/AP/Brynn Anderson)
Zobraziť galériu (5)
Renate Reinsve (Foto: SITA/AP/Brynn Anderson)  (Zdroj: SITA/AP/Brynn Anderson)

Francúz Leos Carax sa stal najlepším režisérom za film Annette. Cenu poroty získali spoločne filmy Ahed's Knee izraelského režiséra Nadava Lapida a Memoria thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula. Ten v roku 2010 získal v Cannes Zlatú palmu.

Zlatú palmu za celoživotné dielo získala Jodie Foster

Zlatú palmu za celoživotné dielo si ešte počas prvého festivalového večera prevzala americká oscarová herečka Jodie Foster.

Jodie Foster (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)
Zobraziť galériu (5)
Jodie Foster (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Vlani sa festival v Cannes dôvodu pandémie nekonal vôbec. Situácia v spojitosti s koronavírusom ovplyvnila aj priebeh tohtoročného festivalu. Všetci účastníci sa museli preukázať aktuálnym negatívnym testom na COVID-19 alebo potvrdením o zaočkovaní. Festival svetového filmu sa zvyčajne koná v máji, ale tento rok bol pre pandémiu nového koronavírusu odložený na neskorší termín (6.-17. júla). V platnosti boli aj sprísnené hygienické opatrenia a pravidlá dodržiavania rozstupov medzi osobami.     

Viac o téme: CannesSpike LeeZlatá palma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu