Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Festival v Karlových Varoch privíta hviezdy: Prestížnu cenu dostane Michael Caine! Príde aj Johnny Depp

(Zdroj: TASR/AP/Markus Schreiber, Casey Curry/Invision)

Hosťami tohtoročného karlovarského festivalu budú držitelia Oscarov a mnohých ďalších cien - americký herec Johnny Depp a britský herec Michael Caine. Na tlačovej konferencii to dnes povedal prezident festivalu Jiří Bartoška. Slávne osobnosti svetovej kinematografie sa pridajú k už skôr oznámenému hosťovi, hercovi a režisérovi Ethanovi Hawkeovi. Z českých tvorcov festival ocenia režiséra Jana Svěráka.

Svěrák získa Cenu prezidenta festivalu a uvedie svoj film Jazda, ktorý v roku 1995 dostal na festivale Krištáľový glóbus za najlepší film. Ďalším hosťom bude výtvarník Petr Sís, festival uvedie film, ktorý o ňom nakrútil jeho brat David Sís. Festival sa po minuloročnej pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu uskutoční od 20. do 28. augusta.

Legendárny Caine dostane prestížnu cenu

Britský herec, držiteľ dvoch Oscarov, Európskej filmovej ceny a viac ako 40 ďalších ocenení sir Michael Caine pri slávnostnom začatí festivalu prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Festival uvedie komediálna dráma Best Sellers, celovečerný režijný debut režisérky Liny Roesslerovej, v ktorom Caine stvárnil mrzutého starnúceho spisovateľa, ktorý sa vydáva na posledné literárne turné.

Za herecké majstrovstvo si Caine vyslúžil mnoho ocenení. Keď v roku 1987 získal prvého Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Woodyho Allena Hana a jej sestry, premenil tým štvrtú nomináciu na Cenu Akadémie. V roku 2000 bol Oscarom ocenený druhýkrát, tentokrát za úlohu v adaptácii literárneho bestselleru Johna Irvinga Pravidlá muštárne.

V Karlových Varoch sa v roku 2015 premietal film Mladosť režiséra Paola Sorrentina. Za stvárnenie slávneho hudobného skladateľa, ktorý tvárou v tvár osudu bilancuje vlastné životné prehry, bol Caine ocenený Európskou filmovou cenou pre najlepšieho herca. Režisér Petr Jákl Cainea obsadil do svojho pripravovaného filmu Jan Žižka.

Depp sa predstaví najmä ako producent

Johnny Depp sa vo Varoch podľa Bartošku predstaví hlavne ako producent. Z jeho stále sa rozrastajúcej filmografie festival vybral dve snímky, ktoré Depp produkoval, dokument Hrniec zlatiek: Pár drinkov s Shanom MacGowanom (2020) a drámu Minamata (2020), v ktorej navyše stvárnil hlavnú úlohu.

Na veľkom plátne debutoval Depp v horore Nočná mora v Elm Street (1984). Od začiatku Deppovej kariéry to boli jeho nezameniteľné výkony, ktoré mnohým filmom pomohli získať kultový status, patria k nim tituly Čo žerie Gilberta Grapea (1993), Arizona Dream (1993), Mŕtvy muž (1995), Krycie meno Donnie Brasco (1997) alebo Strach a hnus v Las Vegas (1998). V tej istej dobe tiež začal dlhú spoluprácu s režisérom Timom Burtonom, ktorý ho obsadil do Nožnicovorukého Edwarda (1990) či Ospalých dier (1999).

Usporiadatelia tiež dnes predstavili opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré budú festival sprevádzať. Každý účastník dostane pásku na ruku, ktorá mu umožní pohyb po festivalových akciách. Pásku dostanú návštevníci na základe platného certifikátu EÚ COVID-19 s QR kódom, ktorý získajú preukázaním očkovania, prekonanej choroby či absolvovania negatívneho testu na certifikovanom pracovisku. Neznamená to však, že už by nemuseli podstupovať ďalšie kontroly. Bude treba tým, ktorí sa preukážu negatívnym testom, slúžiť len po dobu platnosti testu. Na mieste sa bude možné nechať testovať aj očkovať, uviedol výkonný riaditeľ festivalu Kryštof Mucha.

Viac o téme: Johnny DeppMichael Caine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu