Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský režisér filmu Láska pod kapotou prezradil detaily: Hľadali sme postavu so silným konfliktom

(Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

Celovečerný film slovenského režiséra Mira Rema "Láska pod kapotou", ktorý v svetovej premiére uviedol MFF Karlove Vary, predstavili vo štvrtok v Bratislave. "Hľadali sme život o preteky a našli sme preteky o život," hovorí Remo o filme z prostredia amatérskych automobilových závodov o dvojici žijúcej na Morave, ktorá mimo autokrosovej dráhy bojuje aj vo svojom vlastnom živote.

Ku genéze filmu dodáva, že spolu so scenáristom Jurajom Šlaukom chceli nakrútiť film vymykajúci sa z naratívnych postupov tunajšej dokumentárnej scény. "Chceli sme sa vymaniť z prostredia sociálneho dokumentu a nakrútiť žánrový dokumentárny film," priblížil predstavu spred piatich rokov Remo, ktorý ako dieťa hrával hru Destruction Derby. "Práve táto spomienka poslúžila ako prvotný podnet. Začali sme hľadať tunajšie deštrukčné alebo demolačné derby," vysvetlil.

Tvorcovia napokon na internete našli pozostatky zdemolovaných áut a ich prvé kroky smerovali do slovenskej obce Očkov. Na starom roľníckom družstve upravenom na autokrosový okruh našli medzi vrakmi autokrosového nadšenca, ktorý ich nasmeroval na človeka spĺňajúceho podmienku "života o preteky". Moravan Jaroslav prišiel na prvé stretnutie so svojou partnerkou Jitkou a filmári hneď vedeli, že "je to to pravé orechové". "Hľadali sme postavu so silným konfliktom a z jeho úst priam sršali plamene neriešiteľných situácií, v ktorých sa neocitá len tak hocikto," dodal Remo.

Športové zápolenie je len kulisou pre skutočné preteky života

Vo filme prináša príbeh päťdesiatnika, bývalého baníka, ktorý má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po nevydarenom manželstve vrátila nádej a chuť do života. Jaroslav pre Jitku, služobne najstaršiu autokrosovú jazdkyňu v Česku, znova a znova stavia z rozbitých ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú, že tentoraz zvíťazia. Športové zápolenie je však len kulisou pre skutočný "závod života", v ktorom pár nepatrí medzi favoritov.

"Ja nehrám, nepotrebujem hrať, prosto, takto žijeme, pre mňa to bolo viac-menej strašne jednoduché natáčanie," povedal Jaroslav Vávra. Vyhlásil, že film je torzom, nepáči sa mu, že sa do neho nedostali celé jeho "zdelenia", ktoré poznamenal strih. "Preto z toho vychádzajú niektoré veci, ten extrémizmus, a veci, ktoré niektorí ľudia nepochopili." Podľa Vávrovej partnerky Jitky Prokipčákovej však film každému niečo dá. "Súdiac podľa doterajších reakcií, veľa ľudí sa v tom nájde, že to tiež tak žijú alebo majú podobné starosti ako my," podotkla.

Viac o téme: Láska pod kapotou
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu