Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zapísal sa do dejín: Star Trek odbúraval rasové stereotypy a xenofóbiu už v 60. rokoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ČFSD)

Americký televízny seriál Star Trek sa niekoľkokrát zapísal do dejín. Sága posádky lode Enterprise putujúcej vesmírom pod vedením kapitána Jamesa Kirka divákom ukazovala napríklad to, že môžu spolupracovať tvorovia rôznych rás. Star Trek bol tiež prvou reláciou, v ktorej beloch pobozkal čiernu ženu. Keď sa pritom pred 55 rokmi, 8. septembra 1966, objavil na obrazovkách prvý diel dnes už legendárnej série, na veľký úspech to nevyzeralo.

Už sama cesta Star Treku do vysielania nebola jednoduchá. Jeho autor, bývalý policajt a pilot Gene Roddenberry, ako pomerne skúsený scenárista so svojou ideou seriálu z ďalekej budúcnosti obchádzal skoro dva roky televízne štúdiá, než uspel pri stanici NBC. Záujem divákov potom spočiatku zostával za očakávaniami a zdalo sa, že Star Trek neprežije ani druhú sezónu. Už vtedy sa ukázal potenciál naozajstných fanúšikov, ktorí si svojimi listami vynútili pokračovanie a ďalší rok vysielania.

Prvá séria, neskôr nazvaná The Original Series (TOS), sa nakoniec vysielala tri roky a vzniklo len 80 dielov. Neustále opakovanie seriálu, ktorého dej začína v roku 2264, ale postupne pomohlo získať Star Treku milióny oddaných priaznivcov. Desať rokov po konci seriálu, v roku 1979, sa objavil prvý celovečerný film s veľkolepou výpravou i trikmi. A tiež dôverne známou posádkou pod vedením Kirka, v ktorej okrem žien či černochov nechýbali ani mimozemšťania vrátane pána Spocka, Vulkáncov s typickými špicatými ušami.

Rok po štvrtom startrekovskom filme nazvanom Cesta domov z roku 1986 sa objavila druhá séria seriálu, nazvaná Star Trek: Nová generácia s shakespearovským hercom Patrickom Stewartom v role kapitána Jeana-Luka Picarda. Podľa rady fanúšikov, nazývaných trekkies, to bol najlepší startrekovskí seriál zo všetkých, na obrazovkách vydržal sedem rokov. Len o rok menej sa vysielal Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993 až 1999), ktorý sa odohrával na vesmírnej stanici strážiacej červiu dieru. Rovnako dlho udržal divácky záujem pri živote rad Voyager, ktorej lodi, vracajúcej sa z hlbín vesmíru, prvýkrát šéfovala žena.

Zapísal sa do dejín:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČFSD)

Ďalšia hraná séria, nazvaná Enterprise, ktorá sa odohrávala sto rokov pred prvým radom, skončila v máji 2005 - v ostrej konkurencii sa jej podarilo prežiť len štyri sezóny. Ani usilovná snaha trekkies o udržanie seriálu alebo zbierka troch miliónov dolárov neviedli k predĺženiu série a nezdá sa, že by sa v dohľadnej dobe v televízii objavil nový Star Trek. Úplne iná situácia ale panuje na filmovom plátne. Na ňom sa postupne objavili ako hrdinovia z pôvodnej série pod vedením Jamesa Kirka (šesť filmov z rokov 1979 až 1991), tak posádka kapitána Picarda (štyri snímky natočené medzi rokmi 1994 a 2002). Úroveň filmov však kolísala. Keď skončila televízna séria Star Trek: Enterprise, mohlo sa zdať, že fenomén sa už vyčerpal a fanúšikom nezostane nič iné, než sa do nekonečna pozerať na staré diely a filmy.

Vďaka režisérovi Jeffreymu Jacob Abrams, ktorý sa preslávil svojimi originálnymi seriálmi Alias ​​a Stratení, niekoľkými dielmi série Mission: Impossible alebo dvoma epizódami Star Wars, ale chytil Star Trek druhý dych. Abrams sa totiž rozhodol totiž nevymýšľať ďalšie pokračovanie alebo nadväzovať na seriály, ktoré sa ešte nedočkali filmovej verzie, ale začať príbeh rozprávať úplne od začiatku. Abramsovou najväčšou ambíciou vraj bolo, aby film odohrávajúci sa v budúcnosti vyzeral, akoby ho v budúcnosti aj točili. Film nazvaný stručne Star Trek mal premiéru v roku 2009 a zaznamenal slušný úspech.

Objavili sa v ňom starí známi ako Kirk alebo Spock, avšak v podaní nových hercov, a u fanúšikov uspel, podobne ako o štyri roky neskôr Star Trek: Do temnoty. V júli 2016 potom mal premiéru zatiaľ posledný film Star Trek: Do neznáma, kde sa J. J. Abrams ujal role producenta. Režisérom bol Justin Lin. Diváci sa v uplynulých rokoch dočkali aj nových seriálových projektov zo sveta Star Treku, či už sa jedná o Discovery, natáčaný od roku 2017, ktorý sa odohráva dekádu pred TOS, alebo vlani uvedený Star Trek: Picard, ktorý sa točí okolo kapitána z Novej generácie .

Viac o téme: Star TrekEnterpriseJacob Abrams
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu