Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česko si vybralo: Do boja o Oscara posielajú film Zátopek! Je to klasický príbeh outsidera

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ČFSD)

Do boja o Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film pošle Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) snímka režiséra Davida Ondříčka Zátopek. ČTK to za akadémiu oznámila Silvie Marková.

Ondříček vo filme, ktorý približuje životný príbeh českého olympijského šampióna Emila Zátopka, obsadil do hlavných úloh Václava Neužila a Marthu Issovou. Vo svetovej premiére bol Zátopek uvedený na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch.

Rozhodne sa až vo februári

Ceremoniál 94. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied je naplánovaný na 27. marca 2022. Užší výber kandidátov na Oscara bude zverejnený 21. decembra 2021 a nominácie budú oznámené 8. februára 2022. Akademici tento rok vyberali z 13 českých hraných, dokumentárnych aj animovaných filmov. Za filmom Zátopek sa umiestnili v abecednom poradí filmy Atlas vtákov a Myši patria do neba. 

Dráma Zátopek približuje osobnosť najslávnejšieho českého atléta a štvornásobného olympijského víťaza, ktorý dodnes inšpiruje športovcov po celom svete. Predstavuje českého vytrvalca a celebritu snažiacu sa nájsť dôstojnú existenciu v politicky komplikovanej dobe a zároveň manžela olympijskej víťazky Dany Zátopkovej.

Takmer klasický outsider

"Je to takmer klasický príbeh outsidera a v podstate nie príliš talentovaného športovca. Zároveň je to príbeh človeka s ohromnou vôľou a túžbou vyhrávať, zarputilého a nezlomného, ​​ktorý sa stal legendou. Osamelého, premýšľavého bežca a zároveň veselého kecálka, ktorý túži po obdive. Atléta s obrovskou túžbou poraziť svojich súperov, pre ktorého však bolo priateľstvo viac ako víťazstvo," hovorí o svojom diele Ondříček. Na karlovarskom festivale povedal, že o možnosti natočiť o Zátopkovi film uvažoval niekoľko desiatok rokov a slávny atlét ho fascinoval od detstva.

Česko si vybralo: Do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČFSD)

David Ondříček patrí medzi najúspešnejších súčasných českých režisérov, v roku 2013 bol okrem iného zaradený americkým časopisom Variety do prestížneho výberu 10 Directors to Watch. Režijne debutoval v roku 1996 filmom Šeptej, ktorý sa stal druhým najnavštevovanejším filmom roka v ČR. V roku 1999 založil produkčnú firmu Lucky Man Films, v ktorej produkcii vznikli jeho ďalšie filmy. Filmy Samotáři, Jedna ruka netleská, Grandhotel a dráma V tieni získali české i zahraničné ceny.

Za celú históriu Oscarov uspeli tri naše filmy

V minulom roku do boja o Oscara vyslali akademici drámu Šarlatán Agnieszky Hollandovej, ktorá sa prebojovala do užších nominácií. Od roku 1929, kedy sa ceny americkej akadémie udeľovali prvýkrát, sa podarilo cenu za najlepší cudzojazyčný film získať dvom československým a jednému českému filmu. V roku 1965 to bol Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose. O dva roky neskôr zvíťazili Ostro sledované vlaky Jiřího Menzela a v roku 1996 Kolja Jana Svěráka.

Šesť ďalších českých filmov potom postúpilo do najužších nominácií: Lásky jednej plavovlásky Miloša Formana v roku 1966 a Horí, má panenko toho istého režiséra o dva roky neskôr. Druhýkrát šiel do boja o Oscara Menzel roku 1986 s filmom Vesničko má středisková, naopak svoju prvú nomináciu získal Jan Svěrák za Obecnú školu v roku 1991. Roku 2000 vyšiel do Los Angeles Jan Hřebejk s nominovaným filmom Musíme si pomáhať a roku 2003 zaujali akademikov Želary Ondreja Trojana.

Viac o téme: OscaryZátopek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu