Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študenti obvinili učiteľa z rasizmu: Pustil im tento film!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube)

Americký hudobný skladateľ čínskeho pôvodu Bright Sheng zrušil seminár na Michiganskej univerzite po tom, čo ho študenti obvinili z rasizmu. Dôvodom bolo, že im na hodine pustil film Othello z roku 1965, v ktorom má predstaviteľ hlavnej úlohy Laurence Olivier nafarbenú tvár čiernou farbou. Informoval o tom minulý týždeň miestny denník Michigan Daily.

Šesťdesiatpäťročný Sheng, ktorý na Michiganskej univerzite pôsobil vyše 20 rokov a ktorého skladby hrajú v predné symfonické orchestre celého sveta, chcel v tohtoročnom semestri viesť seminár zameraný na Shakespearove diela. Na prvej hodine študentom pustil film, v ktorom britský herec stvárnil jednu zo slávnych postáv tohto dramatika. "Úplne ma to šokovalo," napísala jedna zo študentiek v sťažnosti na Shenga vedeniu fakulty. To sa neskôr ospravedlnilo, rovnako ako Sheng, ktorého kurz potom prevzal dekan hudobnej a divadelnej fakulty David Gier.

Študenti obvinili učiteľa z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČFSD)

"Shengov čin nie je v súlade s presvedčením našej školy, ktorá bojuje proti rasizmu a za rovnosť a inklúziu," povedal Gier k septembrovému incidentu. "Ako učiteľ reprezentujem univerzitu a mal som postupovať citlivejšie. Ospravedlňujem sa za svoj čin, ktorý vás urazil a rozhneval..a ktorým som stratil vašu dôveru," napísal v ospravedlnení Sheng. Obvinenia z rasizmu odmietol a pripomenul, že za svoju dlhú kariéru spolupracoval aj s radom černochov. "Bright Sheng prežil Maovu kultúrnu revolúciu, ale možno'nepřežije' akciu skupiny kverulantských študentov v Michigane," pripomenul jeden z komentárov na twitteri, že Sheng sa narodil v Šanghaji.

Keď mal 11 rokov, niekoľko mesiacov po premiére filmu Othella s Olivierom prišli k nim domov Červené gardy a zobrali jeho matke klavír. Začiernenú tvár (blackface) je v Amerike v posledných rokoch mnohí považovaná za rasizmus. V roku 2019 zažil podobný incident aj kanadský premiér Justin Trudeau, keď médiá v predvolebnej kampani zverejnili jeho niekoľko rokov starú fotku, na ktorej mal začiernenú tvár na večierku usporiadanom na tému arabské noci. Aj Trudeau sa ospravedlnil s tým, že vtedy nevedel, že to môže byť považované za rasizmus.

Viac o téme: OthelloRasizmusŠtudentiUčiteľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu