Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Warner Bros či Netflix pod paľbou kritiky: V Hollywoode hrozil najväčší štrajk od 2. svetovej vojny

(Zdroj: TASR/AP Photo/Damian Dovarganes)

Najväčší štrajk v Hollywoode od druhej svetovej vojny, ktorá by bola po pandémii Covidu-19 ďalšou ranou tomuto odvetviu, v pondelok nezačne. Odbory sa po jedenásťhodinovom vyjednávaní dohodli so zástupcami filmových a televíznych štúdií na trojročnej kolektívnej zmluve a štrajk tak odvrátili, informovala dnes agentúra AP.

Mnohým americkým televíznym a filmovým štúdiám hrozilo, že budú musieť v pondelok zastaviť prácu, pretože cez 60-tisíc zamestnancov v tomto odvetví chcelo štrajkovať. Ich odborová organizácia International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) kritizovala hollywoodske giganty ako Warner Bros či Netflix okrem iného za to, že nedoprajú svojim pracovníkom dostatok času na odpočinok. Zamestnanci bežne mávajú 12-hodinové  pracovné dni a podľa odborovej organizácie často nemajú ani prestávku na obed.

Dohodu, ktorej detaily zatiaľ AP neuvádza, potvrdil aj Jarryd Gonzales zo združenia filmových a televíznych producentov (AMPTP). Odbory IATSE odsúhlasili vyhlásenie štrajku 4. októbra, pokiaľ nedosiahnu dohodu na novej kolektívnej zmluve. Ich požiadavky podporilo množstvo celebrít, napríklad herečka Jane Fondová či režiséri Steven Spielberg a Ron Howard.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu