Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľký úspech slovenskej režisérky! Jej film uvedú na zahraničných festivaloch

(Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Dokumentárny film z produkcie Pohody "Orchester z krajiny ticha", v ktorom režisérka Lucia Kašová zachytila dievčatá prvého ženského afganského orchestra Zohra v domácom prostredí v Kábule a ich cestu na Slovensko, kde odohrali šesť koncertov, sa dostal na ďalšie filmové festivaly.

"Tými najzásadnejšími sú portugalský DocLisboa a festival krátkych filmov vo švédskej Uppsale," informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka.

Spresnil, že na 19. ročníku DocLisboa je dokument zaradený v sekcii "Zo Zeme na Mesiac", v rámci ktorej sa organizátori zameriavajú na pálčivé politické problémy prostredníctvom dôležitých súčasných filmov. Dokumentárnu snímku zaradili aj na 40. ročník festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale, kde bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov.

Repka ďalej informoval, že vyše 90 percent študentov Afganského národného inštitútu hudby sa podarilo začiatkom októbra evakuovať z Afganistanu. "Napriek obštrukciám zo strany Talibanu sa vďaka veľkému úsiliu Ahmada Sarmasta (zakladateľ Zohry) a jeho spolupracovníkov, množstvu zákulisných vyjednávaní, ako aj s veľkou pomocou ľudí z katarskej ambasády v Kábule napokon podarilo dievčatám odletieť z krajiny," ozrejmil s tým, že momentálne sú v katarskej Dohe, odkiaľ čoskoro pôjdu do Portugalska, kde im vláda poskytla víza. "Podľa slov Ahmada Sarmasta tu naďalej plánujú pokračovať v štúdiu hudby," uzavrel.

Viac o téme: Orchester z krajiny ticha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu