Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V rakúskej metropole sa začal medzinárodný festival: Aj na tieto filmy sa môžete tešiť

(Zdroj: YouTube/The Upcoming)

V rakúskej metropole Viedeň sa vo štvrtok večer začal 59. ročník medzinárodného filmového festivalu Viennale. Až do konca októbra si budú môcť návštevníci pozrieť 241 filmových snímok, informuje agentúra APA.

"Nasledujúcich desať dní bude plných spomienok, obrazov a pocitov," povedala na otváracom ceremoniáli festivalu jeho šéfka Eva Sangiorgiová. "Z môjho pohľadu to bol veľmi dobrý filmový rok. A veľmi ma teší aj program tohtoročného Viennale," povedala. 

Otváracím filmom festivalu bola dráma L'Événement francúzskej režisérky libanonského pôvodu Audrey Diwanovej, ktorá sa venuje téme potratov vo Francúzsku v 60. rokoch 20. storočia. Tento filmzískal na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach hlavnú cenu Zlatého leva. Záverečným filmombude snímka dánskeho režiséra Joachima Triera s názvom Verdens verske menneske (Najhorší človek na svete), ktorého hlavná predstaviteľka Renate Reinsveová získala na svetoznámom festivale v Cannes cenu pre najlepšiu herečku.

Čaká vás až 100 dlhometrážnych filmov

Súčasťou hlavného programu je 100 dlhometrážnych filmov, ale diváci si môžu vybrať i z ponuky 42 krátko- a stredometrážnych filmov. Festival sa koná v piatich viedenských kinách. Zúčastniť by  sa na ňom malo viacero významných hostí vrátane amerického herca Matta Dillona, scenáristu a režiséra Abela Ferraru či francúzskej režisérky a herečky Mie Hansenovej-Löweovej. Festival sa zameria okrem iných na diela režisérov Henrika Galeena, Fabrizia Ferrara, Amosa Vogela či  britského filmára Terencea Daviesa, ktorému na festivale venujú i novú monografickú publikáciu, píše stanica ORF.

Vzhľadom na protipandemické opatrenia sa diváci budú musieť preukázať potvrdením o očkovaní proti covidu, negatívnym PCR testom alebo dokladom o prekonaní nákazy. Len v najväčšom z kín - Gartenbaukino - s kapacitou 736 miest budú mať vstup povolený len zaočkovaní a tí, čo sa vyliečili z ochorenia COVID-19. Vo Viedni sa totiž takéto pravidlo vzťahuje na podujatia s viac ako 500 účastníkmi.

Viac o téme: L'Événement
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu