Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skvelá správa pre Slovensko: Film CENZORKA získal hlavnú cenu na prestížnom festivale!

(Zdroj: Punckhart Films)

Dráma Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa získala hlavnú cenu pre najlepší film na tohtoročnom filmovom festivale v nemeckom Cottbuse. Táto silne emotívna snímka čerpá z bohatstva skutočných udalostí v ženskej väznici a zručne ich transformuje do fiktívneho príbehu, uviedli organizátori festivalu.

"Cenzorka nás zavedie do jedinečného sveta, ktorý zostáva väčšine ľudí skrytý. Medzinárodnú festivalovú porotu presvedčila práca Petra Kerekesa," píše sa v správe o oceneniach 31. ročníka Filmového festivalu Cottbus, ktorý sa každoročne v novembri zameriava na produkciu zo strednej a východnej Európy.

Príbeh jednej zo ženských väzníc na Ukrajine

Celkovo na tohtoročnom festivale v Cottbuse predstavili 170 filmov zo 40 krajín. Slovenskú kinematografiu prezentovala rozsiahlejšia retrospektíva Spotlight: Slovensko. Podľa usporiadateľov prišlo napriek pandémii počas prvého novembrového týždňa do festivalových kín viac ako 10-tisíc návštevníkov. V minulom roku mal tento festival výlučne digitálnu podobu. Tento rok je možné vybrané snímky sledovať online, a to až do 16. novembra.

Film Cenzorka vznikol v slovensko-česko-ukrajinskej koprodukcii a rozpráva príbeh jednej zo ženských väzníc v ukrajinskom meste Odesa, v ktorej Peter Kerekes a scenárista Ivan Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním celkovo šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme hrá svoj skutočný príbeh.

Cenzorka je aj slovenským kandidátom na Oscara

Cenzorka mala svetovú premiéru v septembri na Benátskom filmovom festivale, odkiaľ si Kerekes a Ostrochovský odniesli cenu za najlepší scenár. V októbri film získal ocenenie Silver Hugo v kategórii najlepšia réžia na Medzinárodnom filmovom festivale v Chicagu. Snímka je aj slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscara) v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film.

Viac o téme: Peter KerekesCenzorka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu