Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Animovaný film študentky FAMU slávi ďalší úspech: Ocenili ho aj na americkom festivale

(Zdroj: Facebook/Rudé boty)

Najlepším animovaným krátkym filmom sa na festivale v americkom Austine sa stal film Rudé boty študentky katedry animovanej tvorby FAMU Anny Podskalskej. Fakulta o tom informovala na svojom facebooku. Snímka Anny Podskalskej tento rok súťažila aj na festivale v Cannes a získala tiež cenu pre najlepšie animované dielo medzinárodného festivalu Anifilm v Liberci.

Poetický animovaný film tematizuje osudovú závislosť a Podskalská ho vytvorila animačnou technikou maľovania na sklo. Štrnásťminútová snímka začína na dedinskej tancovačke, kde jedno z dievčat márne čaká na tanečníka. Náhle sa ale objaví neznámy cudzinec, vyzve ju do tanca a dá jej pár červených topánok. Dievča sa vďaka nim divoko a vášnivo roztancuje a stane sa stredobodom pozornosti. Lenže čoskoro zistí, že topánky nevláda ona, ale topánky ovládajú ju.

Podskalská  uviedla, že pri vývoji filmu prišli najťažšie chvíle až na konci, keď začal lockdown kvôli koronavírusu. "Ostávalo dorobiť už asi len dve percentá filmu, ale zrazu nebolo kde. Nakoniec sa film ale našťastie podarilo dokončiť," uviedla.

Austin Film Festival už v minulosti udelil cenu pre najlepšiu digitálnu sériu českému seriálu #martyisdead o kyberšikane.

Viac o téme: FAMURudé botyAustin Film FestivalŠtudentka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu