Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Český animovaný film Myši patria do neba zabojuje o Európske filmové ceny

(Zdroj: YouTube/CINEMAX CINEMAX)

Český animovaný film "Myši patria do neba" je nominovaný na Európske filmové ceny 2021. Informoval o tom v utorok spravodajský server iRozhlas.cz.

Európska filmová akadémia (EFA) v utorok oznámila nominácie na svoje 34. výročné ceny, označované aj za európske Oscary. Medzi päticou najlepších európskych celovečerných animovaných filmov je aj film Myši patria do neba z roku 2021. Film režírovali Jan Bubeníček a Denisa Grimmová. Scenár filmu vychádza z knižnej predlohy českej spisovateľky Ivy Procházkovej. Na výrobe filmu sa podieľali i Francúzsko, Poľsko a Slovensko.

Český film o priateľstve myši a lišiaka využíva kombináciu bábkovej a počítačovej animácie. Premiéru mal na festivale animovaného filmu vo francúzskom Annecy v júni tohto roka. V kinách v Českej republike mal premiéru začiatkom októbra.

Európske filmové ceny okrem animovaných snímok odovzdajú aj v ďalších 18 kategóriách vrátane najlepšieho európskeho filmu, najlepšej réžie, najlepšej európskej herečky či herca. O víťazoch Európskych filmových cien rozhodne viac ako 4000 členov Európskej filmovej akadémie. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 11. decembra v Berlíne. Európska filmová akadémia tieto ceny udeľuje od roku 1988.

Viac o téme: Myši patria do neba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu