Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Producenti chcú presadzovať ekologickejšie natáčanie: Takto sa dá uhlíková stopa zmenšiť

(Zdroj: Facebook/Eureca - EURopean Environmental CAlculator)

Asociácia producentov v audiovízii pripravila pravidlá ekologického natáčania pre zníženie uhlíkovej stopy a spúšťa platformu Greenfilming.cz. Zmyslom je podľa asociácie znížiť množstvo energie, ktoré sa vďaka cestovaniu či svieteniu spotrebuje.

Udržateľnosť natáčania bude dozorovať aj Štátny fond kinematografie, keď bude rozhodovať o podpore daného filmu. Akcia Greenfilming sa bude konať v praxi 2. decembra od 10:00 v projekčnej sále Štúdia FAMU v Klimentskej ulici v Prahe a on-line na platforme Greenfilming.cz https://greenfilming.cz/live.html. Za asociáciu to oznámila Martina Reková.

Pre vznik audiovizuálnych diel je potrebné veľké množstvo energie zahŕňajúce intenzívne cestovanie, svietenie na placi a ďalšie činnosti spojené so spotrebou energií. Asociácia uvádza, že pri dodržiavaní ekologických zásad počas nakrúcania jedného celovečerného filmu je možné ušetriť uhlíkovú stopu zodpovedajúcu objemu ročnej stopy desiatich domácností. "Vo výzvach na podporu výroby filmov sme nedávno zaviedli povinnú rubriku, aby sa producenti mohli vyjadriť, či a akým spôsobom budú aplikovať postupy udržateľného natáčania. Je to následne jedna z vecí, na ktorú prihliadame, keď na Rade o danom filme debatujeme. Dúfame, že producenti sami zvážia potrebu týchto zmien a budú motivovaní ich zavádzať," uviedla Helena Bendová, predsedníčka Rady Štátneho fondu kinematografie.

Ako príklad udržateľného natáčania uvádza asociácia film Okupace. "Aj keď bol náš film nízkorozpočtový, zavádzali sme opatrenia, ktoré produkciu nič nestáli. Štandardom bolo používanie vlastných fliaš na vodu, dôležitá bola lokálnosť pri výberoch dodávateľov cateringu, samozrejmosťou triedenia odpadov alebo takzvaný carpooling, teda zvoz ľudí jedným autom," uviedla producentka snímky Julie Žiáčková. Dobová stavebná úprava baru v kultúrnom dome v Novom Strašecí sa miestnym prevádzkovateľom zapáčila a rozhodli sa ju v interiéri ponechať do ďalších rokov a štáb sa vyhol jej likvidácii. Žáčková plánuje aj recykláciu filmových kulís a kostýmov.

Viac o téme: FAMUGreenfilmingUhlíková stopa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu