Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Študentský animovaný dokument zbiera jednu cenu za druhou: Chce bojovať aj o Oscara

(Zdroj: YouTube/Asociácia slovenských filmových klubov)

Animovaný dokument Milý otec režisérky Diany Cam Van Nguyenovej sa predstavil na 26 zahraničných festivaloch, získal zatiaľ 12 ocenení a kvalifikoval sa do oscarového boja 2023. Poroty oceňujú predovšetkým citlivú prácu s osobnou témou režisérky a originálne výtvarné poňatie. V Čechách bol film na festivale v Jihlave, kde sa stal jedným z piatich najsledovanejších filmov. ČTK o tom za tvorcu informovala Gabriela Vágner.

Krátky film Milý ocko rozpráva príbeh o silných rodinných väzbách aj neprekonateľných prekážkach medzi dcérou a jej otcom. Autorka sa v ňom už ako dospelá spätne vysporiadava s minulosťou cez otcove listy z väzenia. Film má za sebou početné ocenenia, víťazstvom na festivale Amerického filmového inštitútu AFI FEST v Los Angeles sa navyše kvalifikoval na Oscarov v kategórii Krátky film.

Najnovšie získala snímka cenu za najlepší študentský film na Black Nights Film Festival v estónskom Talline. Aj tamojšia porota vyzdvihla, že "mladá autorka odvážne experimentuje s rôznymi neočakávanými technikami a rozpráva svoj osobný bolestný príbeh. Výsledok dokazuje, že aj umelecké dielo môže byť liečivé".

Režisérka sa vracia do detských rokov

Snímka Milý ocko vracia režisérku Dianu Cam Van Nguyenovú do detských rokov, kedy jej jej otec posielal láskyplné listy z väzenia. Prečítaním listov spomína na vzájomnú blízkosť, ktorá sa však vplyvom otcovho odchodu za inou rodinou stratila. Diana otcovi filmom odpovedá, viní ho, že od matky a dvoch dcér odišiel, ale tiež sa snaží pochopiť jeho dôvody. Témou dôležitosti mať syna sa film dotýka konfliktu vietnamskej tradície a európskych hodnôt.

O nomináciu na Oscarov sa bude usilovať aj animovaný film režisérky Michaely Pavlátovej Moje slnko Mad, ktorý tiež pozbieral mnoho festivalových cien. Česká filmová a televízna akadémia vyslala do boja o Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film snímku režiséra Davida Ondříčka Zátopek.

Viac o téme: Diana Cam Van NguyenMilý otec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu