Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Film Zátopek sa predstavuje odbornej verejnosti: Posudzujú užšie nominácie na Oscara

(Zdroj: ČFSD)

Film Davida Ondříčka Zátopek sa v týchto dňoch predstavuje odbornej verejnosti v Spojených štátoch. Pred vyhlásením užšieho výberu snímok, ktoré sa budú uchádzať o nomináciu na Cenu Akadémie Oscar, uvádzajú film Zátopek v Los Angeles a New Yorku scenárista, režisér a producent David Ondříček a producent Kryštof Mucha. V tlačovej správe to uviedla mediálna zástupkyňa filmu Uljana Donátová. Užší výber oscarových nominácií bude oznámený 21. decembra.

V Los Angeles sa v minulých dňoch uskutočnili štyri projekcie, na ktorých sa zúčastnili členovia americkej Akadémie filmového umenia a vied (AMPAS) aj novinári z filmových médií. Snímku uviedli na projekciách scenárista, spisovateľ a viceprezident a dlhoročný šéfredaktor časopisu Variety Steven Gaydos, filmový kritik Steve Pond z The Wrap a jeden z najrešpektovanejších amerických filmových novinárov Scott Feinberg z časopisu The Hollywood Reporter, uviedla Donátová.

"Vzhľadom k tomu, že americká akadémia umožnila hlasovanie aj na základe sledovania filmu on-line, považovali sme za dôležité usporiadať maximálne možné množstvo projekcií a ukázať Zátopka na veľkom plátne, ktoré emócie z tohto filmu umocňuje," uviedol producent Kryštof Mucha. Medzi akademikmi bol napríklad producent Ron Yerxa, v ktorého produkcii vznikli napríklad filmy Návrat do Cold Mountain, Malá Miss Sunshine alebo na Oscara nominovaný film Nebraska. V nasledujúcom týždni bude film za účasti oboch tvorcov uvedený v New Yorku.

Film Zátopek mal slávnostnú svetovú premiéru na MFF Karlove Vary, kde získal divácku cenu. V českých kinách ho od premiéry videlo takmer 385-tisíc divákov.

Film rámuje príchod austrálskeho rekordéra Rona Clarka do Prahy v roku 1968, aby navštívil legendárneho bežca Emila Zátopka, ktorého bezhranične obdivuje. V rozhovoroch Rona s Emilom sa dej filmu retrospektívne vracia do hlavných momentov atlétovho športového i súkromného života a spája sa v komplexný portrét muža, ktorý nestráca tempo ani potom, čo jeho posledné preteky skončia a ktoré dokáže bojovať nielen na atletickom ovále.

Film rozpráva o nezlomnej sile vôle, ktorá dodnes inšpiruje tisíce športovcov po celom svete. A tiež o vzťahu Emila a Dany Zátopkových, ktorí napriek všetkým prekážkam spolu strávili celý život.

Viac o téme: OscarNomináciaZátopekDavid Ondříček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu