Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český film sa môže dostať do užšieho výberu na OSCAROV: Dozvieme sa to už čoskoro!

(Zdroj: ČFSD)

Americká filmová akadémia v utorok oznámi užší výber pre nominácie v desiatich kategóriách Oscarov za tento rok, vrátane tej pre zahraničné filmy. Podľa predpovede webu Variety sa do výberu dostane aj dráma Zátopek českého režiséra Davida Ondříčka. Samotné nominácie budú ohlásené 8. februára.

Redakcia Variety v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film na zoznam 15 možných kandidátov zaradila okrem českého filmu aj zástupcu juhoamerickej či severskej kinematografie.

Film Zátopek premietali v LA aj New Yorku

"Je tu asi osem filmov, ktoré sa zdajú byť silné a ktoré smerujú do užšieho výberu, a to tie z Fínska, Japonska, Dánska, Talianska, Iránu, Mexika, Francúzska a Nórska. Zvyšok bude podmienený tým, koľko filmov pred hlasovaním videli tí členovia (akadémia), ktorí sa do neho prihlásili," komentuje web.

Zátopek, ktorý mal slávnostnú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary, sa v posledných týždňoch niekoľkokrát premietal v Los Angeles a New Yorku. To, že sa bude snímka uchádzať o Oscara, oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) v októbri.

Najslávnejší český atlét

Ondříčkovo dielo približuje osobnosť najslávnejšieho českého atléta a štvornásobného olympijského víťaza Emila Zátopka a rozpráva aj o jeho vzťahu so ženou Danou, s ktorou bol až do svojej smrti v roku 2000. Film rámuje príchod austrálskeho rekordéra Rona Clarka do Prahy v roku 1968, aby navštívil legendárneho československého bežca, ktorého bezhranične obdivuje. V rozhovoroch Rona s Emilom sa dej filmu retrospektívne vracia do hlavných momentov atlétovho športového i súkromného života.

Okrem toho, či sa Zátopek dostane na užší zoznam kandidátov na Oscara, bude v utorok situácia jasnejšia ešte v ďalších deviatich kategóriách. Oznámených budú okrem iného pätnásť najlepších dokumentárnych filmov či piesní zložených pre filmy. Finálne vyhlásenie víťazov je v tohtoročnom oscarovom ročníku naplánované na 27. marca.

Viac o téme: OscarZátopek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu