Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nórsku je Popoluška tradičným hitom: Novinku označili za schizofrenickú zmes

(Zdroj: repro foto Youtube Nordisk Film Norge)

Budúci rok budú zrejme o priazeň divákov v nórskej televízii na Štedrý deň súperiť dva filmy o Popoluške. Verejnoprávna televízia NRK vysiela už od roku 1975 československo-nemeckú rozprávku Tri oriešky pre Popolušku s Libušou Šafránkovou v hlavnej úlohe.

Pre Nórov bol tento film doposiaľ neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, v zhruba päťmiliónovej krajine ho na Štedrý deň každoročne sleduje 800.000 ľudí. Práva na nórsky remake filmu režiséra Václava Vorlíčka Tri priania pre Popoluška, ktorý mal v Nórsku premiéru tento rok v novembri a v Česku v decembri, kúpila televízia TV2, napísal denník Verdens Gang.

Nový film vznikol ešte so súhlasom Vorlíčka, ktorý zomrel pred dvoma rokmi, a hlavnú rolu Popolušky v ňom stvárnila nórska speváčka Astrid Smeplassová. Recenzie v nórskej tlači sú zmiešané. Podľa denníka Verdens Gang sa nórskemu filmu podarilo československý film z roku 1973 celkom úspešne zmodernizovať, na to, aby českú Popelku nahradil a stal sa vianočnou tradíciou, je to ale málo.

"Na rozdiel od československo-nemeckého filmu, do ktorého sa Nóri iracionálne zamilovali, je v novom filme scéna, kde sa bozkávajú dvaja muži, a tváre, ktoré nie sú výhradne biele," píše Verdens Gang s odkazom okrem iného na hercov Cengiza Ala s tureckými koreňmi, ktorý v nórskej verzii hrá princa.

Nová Popoluška sa divákom páči

Veľkej chvály sa dočkala predstaviteľka Popolušky Smeplassová. "Deväť a pol z desiatich popových hviezd je paralyzovaných, ak má pred kamerami stvárniť niekoho iného ako seba samého. Smeplassová si to ale užíva. A my si to užívame s ňou," píše Verdens Gang. "Scenár má pre ňu v podstate len dve úlohy - buď vyzerať veľmi smutne, alebo veľmi šťastne. To nie je na úlohe veľa, ale Smeplassová tieto požiadavky plní s vrelosťou a sebaistotou," dodáva Verdens Gang.

"Presvedčivý výkon popovej hviezdy ale ešte nerobí dobrý film, nieto ešte taký, ku ktorému sa budú chcieť diváci každoročne vracať. A ako celok pôsobia Tri priania pre Popolušku, bohužiaľ, dosť uponáhľaným dojmom. Napriek krásnym záberom nórskych hôr a veľkolepej orchestrálnej hudbe," uvádza Verdens Gang.

Ostrá kritika na remake

Podobne vyznieva aj recenzia v denníku Dagbladet, podľa ktorej sa autori filmu nedokázali rozhodnúť, pre koho je snímka určená. "Vyberať sa dá najmenej z troch skupín. Tou prvou sú dospelí tradicionalisti, ktorí chcú mať vo filme všetko tak, ako to bolo v českej verzii. Potom sú tu sebaironickí znalci Popolušky, ktorí chcú mať vo filme narážky na pôvodnú snímku, a potom jednoducho tí, ktorí sa často pozerajú na filmy o princeznách," píše Dagbladet. "Na snahe zacieliť na viacero skupín naraz nie je nutne nič zlé. Film Tri priania pre Popolušky sa však nešmýka hladko medzi cieľovými skupinami; on medzi nimi preskakuje. Výsledkom je schizofrenická zmes, ktorá sotva môže niekoho uspokojiť," dodáva Dagbladet.

"Film Tri priania pre Popolušky stačí na to, aby uspokojil najmenších divákov, zvlášť tých, ktorí poznajú naspamäť Ľadové kráľovstvo. Staršie deti a dospievajúci by ale pokojne zniesli väčšiu dávku drámy a romantiky," uvádza Verdens Gang. Všetkým potom bude podľa denníka chýbať nezabudnuteľný hlas rozprávača Knuta Risana, ktorý v prekrývacom nórskom dabingu, kedy je na pozadí počuť čeština, nahovoril v českej Popoluške všetky postavy.

"Tri želania pre Popoluška budú potrebovať od TV2 všetku pomoc, aby sa stali v Nórsku vianočnou tradíciou, a sú rozhodne príliš slabé na to, aby nahradili gýčovitú klasiku spoza železnej opony," konštatuje Verdens Gang.

Viac o téme: Tri priania pre PopoluškaNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu