Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Postavičky, ktoré boli známe aj v Československu: Pamätáte si na kuriatko Calimero?

(Zdroj: Repro foto YouTube)

Taliansky maliar Antonio Pagotto, ktorý sa narodil 16. decembra 1921, sa najviac preslávil ako autor naivného čierneho kuriatka Calimera, ktorému kryla hlavičku namiesto čiapočky biela škrupina. Postavičku, známu aj v niekdajšom Československu, vymyslel umelec tvoriaci pod pseudonymom Toni Pagot najprv pre reklamu na pracie prášky značky AVA.

Animované propagačné príbehy z počiatku 60. rokov mali – na rozdiel od neskorších čisto zábavných Calimerových príbehov – spoločnú pointu, čierne kura bolo na konci vždy vyprané dočista. 

Calimero ale nie je jedinou slávnou postavičkou, ktorú Toni spolu s o 13 rokov starším bratom Ninom vytvoril, z ich spolupráce vzišiel v polovici 70. rokov aj dráčik Soptík. Tiež jeho príhody vysielala Československá televízia, obrázky dráčika túžiaceho sa stať požiarnikom sú dodnes k videniu na hasičských autách. 

Bratia Pagottovci patrili k priekopníkom talianskeho animovaného filmu, prvé štúdio založili už pred druhou svetovou vojnou, po Ninovej smrti spolupracoval Toni aj s americkým štúdiom Williama Hanny a Josepha Barberu. Antonio Pagotto, ktorého posledným dielom bola komiksová biografia Jána Pavla II., zomrel v júli 2001 vo veku 79 rokov.

Viac o téme: CalimeroAntonio PagottoDráčik
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu