Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Legendárny režisér oslavuje jubileum: Jeho najúspešnejším počinom je oceňovaná snímka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

70 rokov oslávil 14. mája 2022 americký režisér Robert Zemeckis, ktorý sa preslávil novátorským používaním trikov vo filme. V Hollywoode prerazil trilógiou Návrat do budúcnosti, ktorej prvý diel sa v kinách objavil v roku 1985, a jeho najúspešnejším počinom je Oscarmi ovenčená snímka Forrest Gump z roku 1994.

"Pre film je to isté čo vizionár. Je to, čo Paul McCartney pre hudbu," dal pred rokmi Zemeckisovi poklonu herec Tom Hanks, ktorý sa okrem Forresta Gumpa objavil aj v Zemeckisovom filme Trosečník (2000). S trikmi sa Zemeckis pohral v animovanom filme Falošná hra s králikom Rogerom (1988), v Polárnom exprese (2004), v ktorom opäť spolupracoval s Tomom Hanksom, vo fantasy adaptácii starej anglosaskej epickej básne Beowulf (2007) alebo v adaptácii knihy Charlesa Dickense Vianočná koleda (2009).

Zemeckis okrem iného využíva techniku ​​počítačovej animácie známej ako performance capture, ktorá digitálne zachytí pohyby hercov a použije ich ako základ pre animované postavy. K ďalším slávnym filmom Zemeckisa, ktorého inšpirovala predovšetkým tvorba Stevena Spielberga, patrí sci-fi Kontakt (1997) alebo thriller Pod povrchom z roku 2000. A z poslednej doby je to napríklad filmová verzia detskej knihy Roalda Dahla Čarodejnica, na scenári ktorej spolupracoval s oscarovým tvorcom Guillermom del Torom. Hlavnú úlohu vo filme stvárnila herečka Anne Hathawayová.

Viac o téme: Robert Zemeckis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu