Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký úspech dokumentaristu, ktorý zahynul v Mariupole: Jeho film premietnu na prestížnom festivale

(Zdroj: reprofoto YouTube/KINO PAVASARIS +)

Na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, ktorý začína v utorok, premietnu v nesúťažnej sekcii dokument litovského filmára Mantasa Kvedaravičiusa, ktorý zahynul minulý mesiac v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskou armádou. Informovali o tom organizátori festivalu na svojich stránkach.

Snímku Mariupolis 2 sa podarilo dokončiť vďaka Kvedaravičiusovej snúbenici Hanne Bilobrovovej, ktorá ho do ukrajinského prístavu sprevádzala a ktorá natočené zábery aj filmárovo telo z mesta pod blokádou vyviezla. Litovský filmár Kvedaravičius, ktorý sa zaoberal ľudskými právami a vzdelaním bol antropológ, sa do Mariupolu vydal s Ukrajinkou Bilobrovovou v marci, aby natočil pokračovanie svojej dokumentárnej snímky Mariupolis z roku 2016.

Tento dokument sa venoval mestu v tieni konfliktu na východe Ukrajiny medzi Kyjevom a proruským separatistami podporovanými Kremľom. Do mesta sa vrátil, aby sa stretol s ľuďmi, s ktorými natáčal v roku 2014 a 2015 a ktorí sa tam v pivniciach ukrývali pred ostreľovaním ruskou armádou. "Mariupolis 2 zobrazuje život, ako pokračuje uprostred bombardovania, a ukazuje obrazy, ktoré vyjadrujú zároveň tragédiu aj nádej," píše sa v tlačovej správe canneského festivalu.

Viac o téme: Mantas Kvedaravičius
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu