Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Medzinárodný filmový festival sa už začal! Príhovor mal aj Zelenskyj: Čo si obliekli hviezdy?

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: TASR/AP/Petros Giannakouris)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok prostredníctvom videspojenia naplánovane prihovoril účastníkom otváracieho ceremoniálu 75. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes. Informuje o tom agentúra AFP.

"Nenávisť nakoniec zmizne a diktátori zomrú," vyhlásil Zelenskyj, ktorý zožal od publika búrlivý potlesk. Odvolal sa na vplyv kinematografie počas druhej svetovej vojny, pričom spomenul film Charlieho Chaplina s názvom Diktátor z roku 1940, ktorý zosmiešňoval Adolfa Hitlera. "Potrebujeme nového Chaplina, ktorý nám dokáže, že kinematografia nemlčí," zdôraznil Zelenskyj. "Zostane kinematografia ticho alebo prehovorí? Môže kinematografia zostať mimo tohto (diania)?" spýtal sa.

Medzinárodný filmový festival sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Vianney Le Caer/Invision/AP)

Počas nasledujúcich 12 dní bude o hlavnú cenu - Zlatú palmu - súťažiť 21 filmov. Deväťčlennej porote predsedá francúzsky herec Vincent Lindon, ktorý v úvode tohto svetoznámeho festivalu poznamenal, že invázia na Ukrajinu prenikla dokonca aj do oslnivej bubliny, akou je Cannes. "Utrpenie sveta, ktorý krváca, trpí, horí... sužuje moje svedomie," povedal na otváracej slávnosti. V utorok večer festival odštartoval premiérou snímky Final Cut režiséra Michela Hazanaviciusa. Názov tejto zombie komédie pôvodne znel "Z (comme Z)", avšak bol premenovaný po protestoch Ukrajiny. Písmeno "Z" sa totiž stalo symbolom podpory vojenskej ofenzívy Moskvy.

Francúzska herečka Frédérique Belová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Petros Giannakouris)

Festival potrvá do 28. mája

Prestížny festival v Cannes, ktorý potrvá do 28. mája, bude vojnu na Ukrajine reflektovať aj vo svojom programe. Premietnutý bude napríklad dokumentárny film The Natural History of Destruction prominentného ukrajinského režiséra Serhija Lozniciu o bombardovaní nemeckých miest Spojencami počas druhej svetovej vojny. Festival zaradil do programu aj film Mariupolis 2, ktorý začal na Ukrajine natáčať litovský režisér Mantas Kvedaravičius, avšak v apríli sa stal obeťou ruských inváznych síl. Film napokon dokončila jeho snúbenica.

Španielska herečka a modelka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Joel C Ryan/Invision/AP)

Organizátori festivalu pre vojnu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin rozpútal na Ukrajine, zakázali účasť delegácií z Ruska s väzbami na vládu v Moskve. Po tom, čo bol festival v roku 2020 pre pandémiu COVID-19 zrušený a vlani sa konal v menšom formáte, sú tento rok protipandemické opatrenia v podstate zrušené. Rúška sú síce vo vnútorných priestoroch odporúčané, avšak návštevníci ich nosia len zriedka, píše agentúra AP. "Tento rok chcel každý prísť do Cannes," povedal umelecký šéf festivalu Thierry Frémaux pred jeho otvorením. "Všetci sa chcú opäť stretávať," dodal.      

Britská speváčka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Joel C Ryan/Invision/AP)

Viac o téme: Cannes
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu