Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Na červený koberec v Cannes vtrhla skupina žien: TOTO je dôvod

(Zdroj: Youtube/Guardian News)

Na 75. ročníku filmového festivalu v Cannes sa už druhýkrát v priebehu niekoľkých dní konal protest proti násiliu na ženách. Na červený koberec prenikla v nedeľu večer skupina, ktorá niesla transparent s krstnými menami 129 žien zabitých vo Francúzsku od posledného ročníka filmovej prehliadky, informoval denník The Guardian.

Skupina žien v čiernom oblečení v rukách držala čierne dymovnice. S transparentom sa zastavili na schodoch pred festivalovým palácom. Podľa agentúry AFP išlo o členky feministického hnutia Les Colleuses. Ochranka sa nepokúsila protest zastaviť, zatiaľ čo aktivisti pózovali pre fotografov a filmárov.

Demonštrácia sa konala ešte pred príchodom hercov a ďalších osobností, ktorí dorazili na premiéru nového filmu iránskeho režiséra Alího Abbásího s názvom Holy Spider (Svätý pavúk). Snímka popisuje príbeh investigatívnej novinárky, ktorá vyšetruje sériové vraždy sexuálnych pracovníčok v Mašhade na severovýchode Iránu. Za vraždami stojí „pavúčí vrah“, ktorý verí, že očisťuje ulice od hriešnikov.

Film vychádza zo skutočného príbehu Saída Hanaíja, ktorý zabil najmenej 16 žien. Pre niektorých islamistických bojovníkov sa stal hrdinom, čo je téma, ktorá sa v snímke odráža.

Ide už o druhý protest na tohtoročnom ročníku filmovej prehliadky. V piatok narušila premiéru nového filmu režiséra Georgea Millera polonahá žena, ktorá protestovala proti znásilňovaniu na Ukrajine. Neznáma žena prenikla do sprievodu na červenom koberci, kde zo seba strhla šaty, aby ukázala na prsia namaľovanú žlto-modrú ukrajinskú vlajku a nápis "Prestaňte nás znásilňovať". Na nohách av rozkroku mala rozmazanú červenú farbu.

Pred štyrmi rokmi protestovali desiatky herečiek proti rodovej diskriminácii vo filmovom priemysle. Osemdesiatdva umelkýň vrátane herečky Cate Blanchettovej a režisérky Agnés Vardaovej v roku 2018 pri symbolickom proteste na červenom koberci vyzvalo k rovnosti v odmeňovaní mužov a žien nielen vo filmovej brandži.

Festival, ktorý patrí k najprestížnejším filmovým prehliadkam na svete, trvá do 28. mája, kedy bude najlepšiemu snímku odovzdané ocenenie Zlatá palma. Ide o prvý ročník od začiatku pandémie covidu-19 bez rozsiahlych koronavírových opatrení.

Viac o téme: CannesFestivalSkupinaNásilie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu