Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je to DEFINITÍVNE! Súd potvrdil verdikt: Tieto filmy si už z Ulož.to nestiahnete

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Najvyšší súd potvrdil verdikt, na základe ktorého nemožno na serveri Ulož.to vyhľadať a stiahnuť Pelíšky a ďalších päť českých filmov. Zamietol dovolanie pražskej spoločnosti Uloz.to cloud, a zároveň odmietol podnet autorskoprávnej agentúry Dilia, ktorá síce v konaní uspela, ale nie vo všetkých žalobných bodoch.

Minuloročné rozhodnutie Vrchného súdu v Prahe, jedno z najdôležitejších v oblasti autorských práv na internete, tak platí bez zmien. Obsiahly rozsudok NS je oddnes dočasne sprístupnený na úradnej tabuli. Prevádzkovatelia serveru už predtým označili verdikt za hrozbu pre slobodný internet.

Pelíšky a ďalších päť filmov si už nestiahnete

Dilia zastupuje autorov a ďalších nositeľov autorských práv. Verdikt sa okrem Pelíškov týka snímok Kobry a užovky, Ostro sledované vlaky, Vesničko má středisková a rozprávok S čerty nejsou žarty a Obušku, z vreca von. Server pre nahrávanie, zdieľanie a sťahovanie súborov Ulož.to musel zabezpečiť, aby verejnosť nemohla vyhľadať, a teda ani stiahnuť, súbory s názvami týchto filmov v konkrétnych formátoch, napríklad .avi alebo .mp4.

Agentúra chcela dosiahnuť ešte výraznejšie obmedzenie činnosti servera, ktorý podľa Dilie umožňuje svojim užívateľom systematicky porušovať autorské práva k filmom, hudbe aj ďalším dielam. Vrchný súd ale vo svojom rozhodnutí zdôraznil, že povinnosť obmedziť vyhľadávanie a sťahovanie možno aj do budúcnosti uložiť len pri konkrétnych dielach, kde sa preukáže porušovanie autorských práv. Server totiž ťažko môže paušálne kontrolovať obsah všetkých súborov, ktoré tam používatelia vložia.

Ulož.to sa líši, nenesie priamu zodpovednosť

Podľa najvyššej inštancie je úvaha vrchného súdu správna. Ulož.to sa podľa rozsudku líši od "pirátskych" platforiem typu The Pirate Bay. Nenesie tak priamu zodpovednosť za porušovanie autorských práv niektorými užívateľmi, a to aj vzhľadom na to, že po upozornení chybné súbory maže.

Je to DEFINITÍVNE! Súd
Zobraziť galériu (2)

"Sama skutočnosť, že poskytovateľ služby ukladania informácií všeobecne vie o tom, že prostredníctvom jeho služby sú neoprávnene sprístupňované diela, rovnako ako zárobková povaha poskytovania služby, nestačí k záveru, že poskytovateľ služby koná s cieľom zúčastniť sa jednotlivých autorskoprávnych deliktov neoprávneného oznamovania týchto diel verejnosti," stojí v rozhodnutí NS.

Cenzurované rozhodnutím súdu

Na druhú stranu, v odôvodnených prípadoch je možné serveru uložiť, aby službu v určitom "chybnom rozsahu" prestal poskytovať. "Ostatne v súčasnosti existujú a sú používané také technologické opatrenia, ktoré aj v podmienkach masového využívania služieb ukladania informácií sú spôsobilé odhaliť opakovane neoprávnene uložené a sprístupnené súbory obsahujúce diela či predmety práv s autorským právom súvisiacich," napísali sudcovia NS.

Hlavným poslaním Ulož.to je podľa prevádzkovateľov ľahké zdieľanie väčších aj menších súborov. Keď sa v tejto chvíli užívateľ pokúsi nájsť film Pelíšky, objaví sa oznámenie, že vyhľadávanie niektorých kľúčových slov bolo scenzurované rozhodnutím súdu. Nasleduje informácia, že firma síce rozhodnutie rešpektuje, ale "bude bojovať proti cenzúre všetkými dostupnými prostriedkami nielen práva". Pelíšky natočil režisér Ján Hřebejk - jeho predošlý film Šakalí léta aj nasledujúcu snímku Musíme si pomáhať k dnešku vyhľadávať aj sťahovať možno.

Viac o téme: Pelíšky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu