Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spielbergov dvorný skladateľ KONČÍ: Už nechcem robiť filmy! TOTO bude moje posledné dielo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Americký hudobný skladateľ John Williams pripustil, že práca na pripravovanej, v poradí už piatej časti filmovej série o dobrodružnom archeológovi Indiana Jonesovi, bude jeho posledným príspevkom v oblasti filmovej hudby. Informuje o tom televízia Sky News.

Williams, od prvej polovice 70. rokov "dvorný" skladateľ režiséra Stevena Spielberga, sa podľa vlastných slov hodlá sústrediť už len na komponovanie orchestrálnych a symfonických diel. Zmenu jeho umeleckého prístupu ku komerčnému prostrediu spôsobila dvojročná prestávka spôsobená pandémiou choroby COVID-19.

Už nechcem robiť filmy

"Už nechcem robiť filmy. Príprava scénickej hudby pre jednu snímku mi zaberie šesť mesiacov, a to je v mojom veku už príliš dlhá doba. Hudba je však pre mňa ako kyslík – drží ma pri živote, pri zmysloch, a za to som jej vďačný," povedal Williams.

Spielbergov dvorný skladateľ KONČÍ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Stephen Chernin)

John Williams (90) je držiteľom piatich Oscarov za filmovú hudbu (Fidlikant na streche, Čeľuste, Hviezdne vojny, E. T. - Mimozemšťan, Schindlerov zoznam), štyroch Zlatých glóbusov, siedmich ocenení BAFTA, deviatich cien Saturn, troch cien Emmy, 25 cien Grammy, ako aj niekoľkých čestných doktorátov.

Viac o téme: Steven SpielbergIndiana JonesJohn Williams
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu