Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Potter sa stal fenoménom: PRVÚ knihu pred 25 rokmi takmer odmietli! Všetko sa začalo jednoduchou myšlienkou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros./Murray Close,File)

Príbehy mladého kúzelníka Harryho Pottera, ktorých prvý diel vyšiel v nakladateľstve Bloomsbury pred 25 rokmi, 26. júna 1997, uchvátili na prelome storočí milióny čitateľov po celom svete. Hrdina, ktorého vymyslela spisovateľka Joanne K. Rowlingová, sa postupom času objavil v siedmich knihách a ôsmich filmoch.

Spisovateľka mu dokonca prisúdila svoj dátum narodenia, len o 15 rokov neskôr. Čitatelia mohli najprv v knihách a neskôr aj vo filmoch sledovať jeho dospievanie aj napínavý boj s hlavným zloduchom Voldemortom.

Knihy mali obrovský úspech

Knihy o Potterovi mali ohromný úspech a vznikli podľa nich filmy aj počítačové hry. Harry Potter sa stal najlepšie predávanou knižnou sériou všetkých čias. A pritom prvý diel spočiatku rad nakladateľov odmietol. Prvý nápad na postavu Harryho Pottera, vrátane jeho okuliarov a farby vlasov, údajne dostala J. K. Rowlingová v roku 1990, keď v Manchestri štyri hodiny čakala na oneskorený vlak do Londýna.

Potter sa stal fenoménom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Všetko sa začalo jednoduchou myšlienkou

Všetko vraj začalo jednoduchou myšlienkou "chlapec, ktorý nevie, že je čarodejník, nastúpi do školy čiar a kúziel". "Sedela som tam, v hlave mi vírili myšlienky a vyvstávali detaily - chudý, čiernovlasý chlapec s okuliarmi bol čím ďalej reálnejší," zaspomínala neskôr Rowlingová. V tom istom roku jej zomrela matka, a preto je Harry sirota, ktorému nesmierne chýbajú rodičia. Z depresií, s ktorými sa Rowlingová po smrti matky stretla, sa zrodili aj dementori - desiví tvorovia, ktorí sa sýtia ľudskými emóciami.

O prvý diel nemali záujem, neskôr ho vydali v náklade len tisíc kusov

Prvý diel ságy Rowlingová s obľubou písala v jednej z edinburských kaviarní. Knihu o kúzelníckom učňovi dokončila v roku 1995, ani v jednom z tucta vydavateľstva o ňu ale neprejavili záujem. Až o rok neskôr sa v Bloomsbury rozhodli román vydať, avšak v náklade iba tisíc kusov. Príbeh Harry Potter a kameň mudrcov vyšiel v roku 1997 a získal niekoľko britských cien z oblasti detskej literatúry, vďaka ktorým sa knižka dostala do širšieho povedomia. Z neznámej autorky, ktorá do pseudonymu J. K. Rowlingová zakomponovala meno svojej babičky Kathleen, sa začala rodiť literárna hviezda prvej veľkosti.

V rokoch 1998 až 2000 vyšli ďalšie tri zväzky (Harry Potter a tajomná komnata, Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár), ktoré sa u čitateľov stretli so záujmom hraničiacim s davovým šialenstvom. Na piatu knihu, nazvanú Harry Potter a Fénixov rád, si čitatelia ale museli počkať tri roky, čo živilo špekulácie o autorskej kríze.

Prvá miliardárka medzi spisovateľkami

Posledné dva diely série (Harry Potter a Princ dvojakej krvi a Harry Potter a Dary smrti) vyšli v rokoch 2005 a 2007, nasledované knižkou Bájky Barda Beedleho, ktorá z potterovskej témy tiež čerpá. Rowlingová získala podľa časopisu Forbes za vydanie týchto kníh o Potterovi takmer miliardu dolárov a kedysi nezamestnaná slobodná matka sa vďaka tejto sérii stala prvou miliardárkou medzi spisovateľkami.

J. K. Rowlingová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Potter sa podľa kníh Rowlingovej narodil v mieste zvanom Godrikova baňa. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Potterová, ktorých však zavraždil lord Voldemort. Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety a strýka. Každý z dielov zachytával jeden rok v Potterovom živote, v prvom diele mal jedenásť rokov, v šiestom sa na konci blíži k 17. narodeninám.

Osem celovečerných kasových trhákov

Počas tejto doby sa chlapcovi podarilo dospieť v schopného kúzelníka. Musel pritom opakovane čeliť nástrahám nepriateľov a často mu išlo o život. Vo finále ale s pomocou priateľov Voldemorta aj jeho komplicov porazil. A ako J. K. Rowlingová napísala, nakoniec sa z neho stal člen elitnej jednotky ministerstva kúziel, špecializovanej na boj s temnými silami. Neskôr sa oženil a mal tri deti.

Z popularity Harryho Pottera u detí i dospelých ťažil aj filmový priemysel. Počas desiatich rokov vzniklo osem celovečerných snímok, kasových trhákov prvej veľkosti. Na zdanlivo ukončenú potterovskú sériu nadviazala Rowlingová dvojdielnou divadelnou hrou Harry Potter a prekliate dieťa (2016), ktorej uvedenie na divadelných doskách v Londýne malo veľký ohlas, a tiež scenári dvoch filmov z kúzelníckeho sveta. Fantastické zvieratá a kde ich nájsť (2016) aj Fantastické zvieratá: Grindelwaldove zločiny (2018) sa odohrávajú v polovici 20. rokov, trištvrte storočia pred Harrym Poterom.

Viac o téme: Harry PotterRokfortJoanne K. Rowlingová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu