Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká POCTA pre jedného z tvorcov legendárnych Čiernych baronov: Vstúpi do siene slávy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Do Producentskej siene slávy vstúpi ako prvý Jiří Ježek, cenu dostane na nadchádzajúcom karlovarskom filmovom festivale. Sieň slávy pre tých, ktorí sa zaslúžili o rozvoj producentskej profesie a dosiahli v nej významné úspechy, založila Asociácia producentov v audiovízii (APA). Informovala o tom dnes ČTK.

Ježek stál ako producent za úspešnými filmami 90. rokov ako boli Černí baroni, Tankový prapor, Dedičství aleb Kurvahošigutntág, Šakalí léta, Kolja či Báječné léta pod psa.

Cenu si prevezme v Karlových Varoch

Ježek prevezme cenu v Karlových Varoch z rúk predsedu APA Vroclava Šlajera v nedeľu 3. júla v Grandhoteli Ambassador Národný dom. Slávnostného odovzdávania sa zúčastní aj režisér Ján Hřebejk, ktorý s Ježkom spolupracoval na filme Šakalí léta.

"Producentstvo má v Česku dlhoročnú tradíciu a je hybnou silou našej audiovízie. Považujeme za dôležité zdôrazňovať význam nezávislých producentov. Súčasná úspešná generácia by ale nemohla robiť svoju prácu bez prínosu predchádzajúcich generácií. Preto ako profesijná organizácia budeme každý rok pripomínať jedného kolegu, ktorý sa významnou mierou podieľal alebo podieľa na dobrom mene producentskej profesie," uviedol Šlajer. 

Budúcnosť kinematografie je v rukách producentov

Pred tým, ako dnes sedemdesiatdvaročný Ježek založil vlastnú spoločnosť Space Films, pôsobil od 70. rokov v Krátkom filme. Tam sa podieľal na výrobe viac ako 100 hraných a dokumentárnych titulov. Takmer všetky filmy, ktoré vznikli v jeho súkromnej spoločnosti, sa zaradili do prvej desiatky najnavštevovanejších filmov v českých kinách. Ako producent sa podieľal na dokumente Hlasy detí (Voices of the Children) o deťoch preživších pobyt v koncentračnom tábore Terezín, ktorý získal v roku 1999 prestížnu cenu Emmy za najlepší historický dokument.

Veľká POCTA pre jedného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Asociace producentů v audiovizi)

"Filmový producent je veľmi zložitá profesia, ktorá obsahuje všetko - musíte byť dobrý psychológ, taktik, dramaturg, ekonóm, nesmie sa báť, musí vedieť jednať s ľuďmi všetkých profesií, tých robotníckych, ale aj s umelcami, musíte byť zodpovedný pri hospodárení s financiami svojimi i ostatných. Tých vecí je celý rad a dodnes sa o náplni práce producenta medzi laickou verejnosťou ani filmári toľko nevie," povedal Ježek. Ten bol tiež prvým predsedom APA založenej v roku 1994 a združujúcim prvých nezávislých producentov, a zohral tak dôležitú úlohu pri transformácii štátneho filmu do súkromného sektora.

"Budúcnosť kinematografie je v rukách producentov, ktorí vyberajú zaujímavé látky, ale záleží aj na tom, ako sa bude správať stať, aká tu bude podpora audiovízie," dodal jeden z najúspešnejších českých producentov. Spoločnosť Space Films, ktorú Ježek založil, sa označuje za prvú súkromnú nezávislú produkčnú a distribučnú spoločnosť, ktorá bola po roku 1989 v Československu založená. Ježek obstarával výrobu prvého súkromného porevolučného filmu Tankový prápor. Snímka z roku 1991 sa stala s celkovou návštevnostnou 2,5 milióna divákov najnavštevovanejšou snímkou ​​90. rokov.

Viac o téme: Černí baroniJiří Ježek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu