Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Festival uviedol portrét Schwarzenberga a jeho dcéry: Opisuje príbeh aristokratickej rodiny

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Filmový festival v Karlových Varoch uviedol v premiére intímny portrét vzťahu Karla Schwarzenberga a jeho dcéry Lily. Dokument Môj otec, knieža, postavený na rozhovoroch dcéry so slávnym otcom aj rozhovoroch s Lilou Schwarzenbergovou, je pohľadom do komplikovaného vzájomného vzťahu otca a dcéry, ktorá vyrastala v aristokratickej rodine. Na premiére film predstavili spolurežiséri Lila Schwarzenbergová a Lukas Sturm. Prítomný bol aj protagonista filmu Karel Schwarzenberg.

"Mala som v úmysle natočiť film o svojom otcovi, dokumentovať jeho myšlienky, neuveriteľné znalosti, jeho život na politickej scéne Európy a samozrejme jeho spomienky na detstvo v dávno stratenom svete. Ale čím dlhšie som na tejto ceste s otcom išla, sprevádzala ho a robila ho s ním rozhovory, tým viac sa z toho stal aj film o mne, o nás, o snahe porozumieť otcovi v celej jeho zložitosti a byť ním pochopená," uviedla v tlačovej správe Schwarzenbergová.

Film vznikal päť rokov a jeho podkladom boli desiatky hodín rozhovorov, ktoré viedli Lila a Karel Schwarzenbergovci nielen v Prahe, ale aj na ďalších miestach Európy, ktoré boli pre život oboch dôležité. Točilo sa na Orlíku, vo Viedni alebo v štajerskom Murau. Rozhovory medzi dcérou a otcom sa nevyhýbajú ani nepohodlným, kontroverzným témam, ako je komplikované dospievanie v tieni charizmatického otca a pod ťarchou aristokratických tradícií a zvykov.

Osobnosť Karla Schwarzenberga je v Česku známa, je šľachticom, ktorý musel opustiť Čechy, po revolúcii bol blízkym spolupracovníkom Václava Havla, neúspešne kandidoval na prezidenta a stál aj pri zrode TOP 09. 

Príbeh jeho dcéry sa ale divákom otvára až vo filme. Dievča, vyrastajúce v rodinnej tradícii ovládanej dedičnými kniežatami a mužmi, odoláva etikete a aristokratickým predikátom, neskôr skĺzne k drogovej závislosti, potom sa očistí a vybuduje si život v Londýne a nechá za sebou tiene minulosti. Film ukazuje, ako sa Lila opakovane snaží prekonať vzdialenosť k svojmu zdanlivo silnému otcovi. Výsledkom je intímny portrét dvoch ľudí, ktorí sa navzájom poznajú aj nepoznajú.

Viac o téme: Lila SchwarzenbergováKarla SchwarzenbergaMôj otec knieža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu