Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Významný slovenský kameraman by oslávil 80 rokov: Jeho celovečerným debutom bol Jakubiskov film

Na snímke kameraman Igor Luther získal cenu za celoživotné dielo na odovzdávaní ocenení Kamera 2017. Zobraziť galériu (3)
Na snímke kameraman Igor Luther získal cenu za celoživotné dielo na odovzdávaní ocenení Kamera 2017. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Igor Luther patril k takzvanej novej vlne československej kinematografie 60. rokov minulého storočia. Spolupracoval s režisérmi ako Juraj Jakubisko, Alain Robbe - Grillet či Andrzej Wajda. Originálnym kameramanským rukopisom obohatil oscarovú snímku Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok. Od jeho narodenia uplynulo v piatok 5. augusta 80 rokov.

Igor Luther sa narodil 5. augusta 1942 v Jakube, dnes časť Banskej Bystrice. Po maturite pôsobil rok v Československej televízii Bratislava ako prvý asistent kameramana. V roku 1967 ukončil štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe. Počas štúdia sa zoznámil s režisérmi Jurajom Jakubiskom a Elom Havettom a tiež s českým scenáristom Luborom Dohnalom, s ktorými neskôr spolupracoval.

Jeho celovečerným debutom bol film Juraja Jakubiska Kristove roky (1967), s ktorým sa podieľal aj na ďalšej legendárnej snímke Vtáčkovia, siroty a blázni (1969). Za kamerou stál aj pri nakrúcaní umelecky výrazných snímok francúzskeho režiséra Alaina Robbe–Grilleta Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom (1970).

Na snímke kvety položené
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

V emigrácii sa stal uznávaným kameramanom

Po okupácii Československa vojskami Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy emigroval do Paríža, ale neskôr sa usadil vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike (NSR), kde žil najprv v Hamburgu a potom v Mníchove. V emigrácii úspešne pokračoval vo svojej profesii a stal sa uznávaným európskym filmovým kameramanom. Neoddeliteľnou súčasťou jeho tvorivého štýlu sa stalo využívanie reálneho svetla a širokouhlých objektívov.

Úspešnú spoluprácu nadviazal s nemeckým režisérom Volkerom Schlöndorffom. V roku 1976 s ním nakrútil film Rana z milosti. O tri roky neskôr z ich spolupráce vznikla snímka Plechový bubienok, ktorá bola filmovou adaptáciou rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Güntera Grassa. Film získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Snímka zo spomienkového stretnutia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

So Schlöndorffom nakrútil v roku 1990 aj rovnomennú adaptáciu románu kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčky (The Handmaid's Tale). Medzinárodne uznávaný kameraman spolupracoval s viacerými významnými zahraničnými režisérmi ako Michael Verhoeven, Ulrich Schamoni, Andrzej Wajda či Michael Haneke, ale aj s emigrantami z Československa Stanislavom Barabášom, Vojtěchom Jasným a Janom Němcom.

Jeho bohatú kameramanskú filmografiu tvoria okrem iných snímky MitGift (Vražedné dedičstvo, r. Michael Verhoeven, 1976), Liebe in Deutschland, Eine (Láska v Nemecku, r. Andrzej Wajda, 1983), Danton (r. Andrzej Wajda, 1983), Das Bett (Posteľ, r. Oskar Reif, Posteľ, 1998), alebo televízny film Inferno (1973), ktorý režíroval Stanislav Barabáš.

V roku 2016 získal filmovú cenu Slnko v sieti

S bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, nakrútil snímky Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014). Podieľal sa tiež na českom koprodukčnom poviedkovom filme Praha očima... (1999). Igor Luther dostal nemecké filmové ocenenie Goldene Kamera (Zlatá kamera). Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos do slovenskej kinematografie, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), si prevzal v apríli 2016.

Prezidentka mu udelila Pribinov kríž I. triedy

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová mu 1. januára 2020 udelila Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie. Slovenský svetoznámy kameraman Igor Luther zomrel 7. júna 2020 v chorvátskej Rijeke vo veku 77 rokov.

Viac o téme: Igor Luther
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu