Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cenu divákov Slavonice Feste získala snímka o masakre v Srebrenici: Vyberali celkovo z 75 filmov

(Zdroj: Repro foto YouTube/Curzon)

Cenu divákov Slavonice Fest dnes získala snímka o masakre v Srebrenici Quo vadis, Aida? bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej. Úspech mali dokumenty, koncerty aj debaty s tvorcami. Celkom sa na deviatom ročníku festivalu v Slavoniciach na Jindřichohradecku predalo 13.500 vstupeniek. Za usporiadateľa to povedala Barbara Trojanová. V predchádzajúcom ročníku bolo predaných vstupeniek necelých 10.000.

"Vážna, ťažká a krásna snímka Quo vadis, Aida? zrejme v súvislosti s udalosťami tejto doby utiekla ostatným filmom o značný kus," uviedla Trojanová. Vyberať od stredy do nedele mohli diváci zo 75 filmov z celého sveta. Boli medzi nimi aj študentské snímky, ktoré hodnotila odborná porota. Víťazom sa stala krátkometrážna dráma Jakuba Jiráska White Room, ktorá popisuje mučiacu metódu, kedy osobu zatvoria do bielej miestnosti a svietia na ňu bielym svetlom, kým nepríde o pamäť. Oba snímky premietnu usporiadatelia na záver festivalu dnes večer.

Všetky projekcie a koncerty sa tento rok uskutočnili bez obmedzenia. K dispozícii bola rovnako ako vlani všade dezinfekcia. V sálach sa tu a tam objavil filmový fanúšik s rúškom, inak ale téma koronaviru a epidémie nikde nerezonovala. Oproti minulému roku sa tento rok konali veľké koncerty, na ktorých zahrali kapely Laura a jej tigre, Vypísaná fixa, Ivan Mládek a Banjo Band a J. A. R. Menšie koncerty sa uskutočnili v neďalekej Maříži.

Obrovský potlesk získala Alena Činčerová, ktorá priviezla svoju dokumentárnu snímku Identita ES, ktorá zachytáva neuveriteľný príbeh jedného z najuznávanejších svetových imunológov a genetikov, ktorý dlhú dobu nepoznal vlastnú identitu. Konala sa aj novinárska debata na tému dezinformácií. Medzi Maříží a Slavonicami jazdil festivalový autobus, návštevníci si pochvaľovali vratné tégliky a ocenili klimatizované sály. "Som tu štvrtýkrát a prídem zase. Zakaždým je tu zaujímavý výber filmov a fajn atmosféra," povedal Rudolf Marek, ktorý prišiel s rodinou z Prahy.

Na svoje si aj tentoraz prišli deti, ktoré si mohli vyrobiť vlastný film, v programe bola aj sekcia s deťmi do kina. Žiadne mimoriadnosti sa počas festivalu neudiali, napriek tomu to podľa Trojanovej neznamená, že do desiateho ročníka nie je čo zlepšovať. "Ľudia trochu zleniveli, vidíme, že im určité informácie musíme naozaj zvýrazniť a predložiť im ich takpovediac na tanieri," uviedla Trojanová. Len čo sa festivalové centrum zavrie a zhodnotí sa priebeh celej akcie, pustia sa usporiadatelia do prípravy jubilejného ročníka 2023.

Viac o téme: SrebrenicaQuo Vadis AidaSlavonice Fest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu