Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kráľovnú Alžbetu II. si uctieva každý: Smúti aj filmový medvedík Paddington! KRESBA dojala mnohých

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. dnes vyjadril aj medvedík Paddington. Je to obľúbená rozprávková postava z detských kníh, s ktorou panovníčka tento rok v lete natočila video.

Portréty kráľovnej sa objavili aj na zastávkach londýnskej hromadnej dopravy alebo na výveskách v metre, informovala BBC. Pozastavené bolo natáčanie seriálu Koruna (The Crown), ktorý pojednáva o kráľovskej rodine.

Vďaka, pani, za všetko

"Vďaka, pani, za všetko," objavilo sa na Twitterovom účte medvedíka Paddingtona. Príspevok za necelý deň zožal cez 800-tisíc pozitívnych ohlasov, čo je viac ako kondolencie mnohých politikov. Alžbeta II. tento rok pri príležitosti osláv 70 rokov na britskom tróne natočila video, v ktorom sedela s touto postavičkou pri slávnostne prestretom stole, pijú spoločne čaj a keď medvedík vytiahne z klobúka sendvič s marmeládou, kráľovná vyberie svoj vlastný z kabelky.

Na znak úcty prerušili aj natáčanie seriálu Koruna

Scenárista seriálu Koruna o kráľovskej rodine Peter Morgan sa vyslovil za to, aby produkcia spoločnosti Netflix z úcty ku kráľovnej prerušila nakrúcanie šiestej sezóny seriálu. Hovorca produkcie neskôr oznámil, že nakrúcanie bolo prerušené "na znamenie úcty" a že bude prerušené aj v deň kráľovninho pohrebu.

"Koruna je milostný list pre ňu (kráľovnú) a ja nemám čo dodať, len mlčanie a rešpekt," povedal Morgan filmovému serveru Deadline. Piata séria seriálu, ktorý zachytáva rozpadajúci sa vzťah Charlesa a Diany, by sa mal začať vysielať tento rok v novembri. Alžbetu II. v nej hrá Imelda Stauntonová.

Pomenujú po nej vakcínu na maláriu?

Durhamský biskup Paul Butler dnes v Snemovni lordov prišiel s nápadom pomenovať po kráľovnej Alžbete II. vakcínu proti malárii. Očkovacia látka, ktorá vznikla aj vďaka finančnému prispeniu Británie, by potom mohla byť podľa Butlera pod názvom Elizabeth Malaria Vaccine distribuovaná po celom britskom Spoločenstve. Pripomenul tiež, že vakcínu vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity a že v práve zverejnenej štúdii vykazuje sľubné výsledky.

Kráľovnú Alžbetu II. si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ben Stansall/Pool via AP, file)

Na autobusových zastávkach po celom Londýne sa v noci na dnešok objavili portréty kráľovnej s fialovou šerpou. Na zastávke metra North Greenwich ráno stála informačná tabuľa dopravného podniku, na ktorej je rukou maľovaný portrét kráľovnej a pod tlačeným záhlavím "informácie o prevádzke" je vzdaný hold Alžbete II. "V ťažkých časoch vaša prítomnosť poskytovala bezpečie a stabilitu. Pre mnoho ľudí ste boli jediným panovníkom, ktorého zažili. Na konci vašej vlády sa nebo otvorilo a mraky začali plakať."

Na príval smútiacich Britov už musel reagovať aj zriaďovateľ dopravy v Škótsku blízko sídla Balmoral. Z dvoch najbližších dedín jazdia k palácu špeciálne autobusy, čo má predísť kolónam áut blokujúcich dopravu v okolí kráľovského sídla. V dedinách sú veľké záchytné parkoviská. Dopravca upozorňuje, že kvôli dažďu sa treba dobre obliecť, napísal spravodajca denníka The Guardian. Z Balmoralu dnes ráno odišiel princ Harry, počas dňa tak urobil aj kráľ Karol III. s manželkou Camillou, ktorí sa presunuli do Londýna.

Viac o téme: PaddingtonAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu