Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poznáme najlepšiu komédiu! Hlavnú cenu prestížneho festivalu získal tento film

(Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

Hlavná cena Zlatý Prim na 44. ročníku Festivalu českého filmového festivalu komédie v Novom Mesto nad Metují získala snímka Mimoriadna udalosť. Cenu získal aj Jiří Havelka, riaditeľ filmu pre najlepší smer a najlepší scenár. Prehliadku navštívilo asi 4500 divákov, čo je rekord v posledných šiestich rokoch, odkedy sa štatistiky konali v rezervačnom systéme.

Odborná porota tiež udelila cenu za výtvarný počin, ktorá pripadla Václavovi Tlapákovi za kameru filmu Kurz manželské touhy, Po čem muži touží 2 a Prezidentka. Cenu za hudbu si odniesol Ondrej Konvička za hudbu k filmu Prezidentka, cenu za výkon mladého umelca Jakub Štáfka za snímku Vyšehrad: Fylm. Martin Hofman za výkon vo filmoch Střídavka a Známi neznámi dostal cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Jana Plodková má cenu za najlepšie ženské herecké predstavenie za zobrazenie dvoch rôznych postáv vo filmoch Kurz manželské touhy a Mimoradna udalosť. Organizátori sa predtým rozhodli udeliť cenu za nezabudnuteľné úlohy v českých komédiách. Tento rok ho získala Daniela Kolářová, minulý rok Petr Nárožný.

Filmy sú tradične oceňované divákmi, ktorých cena sa nazýva Novoměstský hrnec smíchu. Dostane to film, v ktorom budú časomerači merať najdlhší čas, počas ktorého sa publikum počas filmu zasmialo. Tohtoročná komédia je mimoriadnou udalosťou, v sále sa ľudia zasmiali asi tretinu celkového času filmu. Rekord drží Kameňák Zdeňka Trošku z 25. roku 2003 s 36,75 percentami.

Na výstave sa predstavilo 18 komédií

Tento rok sa na výstave predstavilo 18 filmových komédií. Medzi súťažnými filmami bola napríklad snímka Láska na špičkách, Po čem muži touží 2, Prezidentka nebo Známi Neznámi. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch nasledovala diskusia s tvorcami a hercami filmu.Súčasťou festivalu bol aj sprievodný program, predovšetkým koncerty. Minulý rok, v súťaži 12 filmov, získala cenu Zlatý Prim Festival Award film od režiséra Jána Haluzu Deníček moderního fotra.

Nultý ročník festivalu sa konal v Novém Městě nad Metují v roku 1978, keď čestné uznanie získala komédia Adela ešte nevečerala. Vtedy sa festival volal Festival československej veselohry, v 90. rokoch sa zmenil názov na Novoměstský hrnec smíchu. Posledné roky nesie meno Festival české filmové komedie.

Viac o téme: Mimoriadna udalosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu