Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Legendárny seriál MASH slávi 50. výročie: Nerodil sa ľahko... Pôvodne ho označili za sklamanie roka

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Seth)

Americký seriál MASH sa nerodil ľahko a spočiatku to nevyzeralo, že na obrazovkách vydrží dlhší čas. Nakoniec ale príbehy lekárov z kórejskej vojny, ktoré sa v éteri prvýkrát objavili 17. septembra 1972, získali nielen v Amerike obrovskú popularitu. Vysielanie posledného dielu, ktorým seriál po 11 sezónach vyvrcholil, si potom február 1983 nenechalo v Spojených štátoch ujsť rekordných 125 miliónov divákov. MASH navyše neomrzel publikum ani pri mnohých reprízach.

"Literárne sme boli v Kórei. Ale obrazne vo Vietname," komentoval to producent Gene Reynolds. Začiatkom 70. rokov, keď seriál vznikol, sa totiž Američania potýkali s vlečúcim sa konfliktom v juhovýchodnej Ázii. Ale popularita seriálu MASH neklesla ani dlho po tom, ako sa americká armáda v lete 1973 z Vietnamu stiahla. Veľký zásluhy na tom mal aj herec Alan Alda, ktorý stvárnil kapitána Benjamina "Hawkeyeho" Pierca, stal sa ťahúňom seriálu a neskôr sa na ňom podieľal aj autorsky.

Práve Alda sa aj ako režisér niekoľkých dielov výrazne zaslúžil o to, že sa MASH - spočiatku viac-menej klasický sitcom - počas rokov venoval čoraz častejšie aj vážnejším témam. V niektorých dielach sa tak riešili aj veci, ktoré veľmi na smiech neboli: napríklad osudy údajných zbabelcov, vzťah amerických vojakov k obyčajným Kórejčanom alebo politická situácia. Aldov "Hawkeye" bol vždy pripravený postaviť sa vojenskej mašinérii a aj za cenu vlastných ťažkostí zosmiešňovať napríklad nezmyselnú armádnu byrokraciu.

Alan Alda v súčasnosti (Zdroj: TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (5)
Alan Alda v súčasnosti (Zdroj: TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Najvýraznejšia postava seriálu, ktorá sa ako jediná objavila vo všetkých 251 dieloch, pritom rozhodne nebola žiadny svätuškár. "Bol to frajer, ktorý preháňal kadejakú sukňu, pil viac, ako je zdravé, a myslel si o sebe, že všetkému rozumie. Pol hodiny v seriáli to môže byť zábavné, ale v skutočnosti by vás takéto správanie dosť obťažovalo," komentoval to Alda. Práve kontrast medzi slobodomyseľným nadaným chirurgom a jeho protipólom majorom Frankom Burnsom bol častým zdrojom humoru.

Nie všetci boli s Aldanovým podaním Hawkeyeho spokojní

Autor čiastočne autobiografického románu z roku 1968, podľa ktorého seriál vznikol, lekár Richard Hornberger, ale s Aldovým podaním spokojný nebol. "Hawkeye nebol žiadny sukničkár. Bol to skôr plachý chlap," rozčuľoval sa Hornberger, ktorý v Kórei slúžil v jednej z mobilných vojenských chirurgických nemocníc (Mobile Army Surgical Hospital, odtiaľ MASH). Tie vznikli po druhej svetovej vojne a vďaka svojej blízkosti frontu a teda skorej pomoci zraneným zachránili v Kórei aj neskôr tisíce životov.

Alan Alda v seriáli Mash
Zobraziť galériu (5)
Alan Alda v seriáli Mash  (Zdroj: Repro foto YouTube/Seth)

Podľa Hornbergerovho románu, ktorý vydal pod pseudonymom Richard Hooker po 12 rokoch písania a dlhom hľadaní vydavateľa, vznikol už v roku 1970 film. Syrovú snímku Roberta Altmana, ocenenú Oscarom za scenár, mal spisovateľ oveľa radšej ako seriál. "Film sa mu páčil, pretože vernejšie zachytil jeho úmysly," povedal autorov syn William a dodal, že jeho otec rozhodne nepísal protivojnový román. Na oboch prepisoch preto autorovi, presvedčenému republikánovi, vadilo protivojnové vyznenie.

Najskôr ho označili za sklamanie roka, neskôr získal veľkú popularitu

Práve poukazovanie na krutosti vojny i nezmyselné predpisy ale patrí k hlavným devízam seriálu, vďaka nim ani pol storočia divákov nenudia. Keď sa pritom v lete 1972 objavil na obrazovkách pilotný diel, nebol to žiadny hit a časopis Time ho označil za sklamanie roka. Tvorcovia však dostali od štúdia ďalšiu šancu. Horšie zato dopadli pokračovania zo začiatku 80. rokov. AfterMASH skončil uprostred druhej sezóny a zo seriálu Walter, v ktorom sa úradník Radar stane strážcom, sa vyrobil len pilotný diel. Pôvodná MASH je zato veľmi populárna, a to aj medzi našimi divákmi.

Legendárny seriál MASH slávi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Seth)

MASH s 11 sezónami tiež patrí k vôbec najdlhšie vysielaným komediálnym seriálom, len máloktorý americký sitcom vydržal dlhšie. V poslednom čase ho prekonala Teória veľkého tresku (2007 až 2019), ktorá sa rovnako ako Dva a pol chlapa (2003 až 2015) vysielala 12 rokov. Rovnako dlho ako MASH potom vydržali seriály Na zdravie (1982 až 1993) alebo Ženatý so záväzkami (1987 až 1997). Ešte dlhšiu "životnosť" majú potom sitkomy - Simpsonovci onedlho naštartujú už 34. sezónu, South Park potom beží od roku 1997.

Viac o téme: MASH
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu