Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruský film sa nebude uchádzať o amerického Oscara: Rusi povedali rázne NIE, predseda výboru rezignoval

Cena akadémie - Oscar Zobraziť galériu (2)
Cena akadémie - Oscar (Zdroj: TASR/Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Rusko neposkytne do súťaže o Oscara žiadny film, oznámila ruská filmová akadémia. V reakcii na to v utorok rezignoval predseda výboru, ktorý za Rusko film do súťaže vyberá, režisér Pavel Čuchraj. Rozhodnutie akadémie označil za jednostranné a protiprávne, píše agentúra TASS.

Ruská filmová akadémia rozhodnutie nevyslať ruský film do boja o ceny americkej filmovej akadémie zverejnila na svojom webe. Krok nezdôvodnila.

Rusko tento rok 24. februára zaútočilo na Ukrajinu, čím vyvolalo ostrú kritiku a prísne sankcie zo strany Západu vrátane Spojených štátov. Hollywoodske spoločnosti vrátane Walt Disney Co. alebo Warner Bros. kvôli invázii zrušili v Rusku premiéry svojich filmov.

Ruský film sa nebude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Photo by Danny Moloshok/Invision/AP)

"Protestne rezignujem na svoje predsedníctvo a z tejto organizácie odstupujem," napísal v liste doterajší šéf ruského oscarového výboru Čuchraj, ktorý bol v roku 1997 nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film so snímkou ​​Vor.

Zahraničné snímky sa môžu o ceny americkej akadémie uchádzať práve vo vyššie spomínanej kategórii, ktorá je od roku 2020 uvádzaná ako ako Najlepší zahraničný film. Rusko ocenenie získalo naposledy v roku 1994 za snímku Unavení slnkom. Nominácie americkej akadémie v rokoch 2014 a 2017 získali ruské filmy Leviatan a Nemilovaní.

Viac o téme: OscarRuskoPredseda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu