Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Závisť, človek na pokraji síl či obrovské emócie: Vybrali sme pre vás najlepšie športové filmy

Záber z filmu Creed
Záber z filmu Creed (Zdroj: Warner Bros. Pictures)

Športové filmy sú síce žánrom, ktorý neobľubuje príliš veľké množstvo divákov, stále však ponúka množstvo kvalitných projektov. Dôkazom toho je aj náš rebríček. Nájdete v ňom mnoho skvelých drám, ale napríklad aj čiernych komédií.

Rivali (Rush) - 2013

Píše sa 1. august 1976. Súboj medzi jazdcami Formuly 1 o titul majstra sveta je v plnom prúde. V tento deň môže najhorúcejší ašpirant na majstrovskú korunu - Niki Lauda (Daniel Brühl) potvrdiť, že je blízko k obhajobe titulu. Lauda sa rúti po 21-kilometrovom okruhu Nürburgring so svojím Ferrari rýchlosťou vyše 250 km/h k miestu zvanému Bergwerk, kde jeho monopost neovládateľne zatáča doprava a naráža do plotu, ktorý ho následne vymrští späť na trať.

Smutný životný príbeh slávnej českej hviezdy: Pocítil krutosť nacistického režimu, zomrel pri varení

Do vraku naráža ďalší pilot. Laudov monopost horí a jazdec je uväznený v kokpite, kde teploty dosahujú viac než 900 °C. Napriek ťažkým zraneniam Rakúšan vstal ako Fénix z popola, aby sa už o pár týždňov po nehode mohol posadiť za volant a bojovať o svoj druhý titul majstra sveta. 

Million Dollar Baby - 2004

Starnúci Frankie Dunn sa pokúša zmieriť so svojou dcérou, nemá však šťastie. Frankie trénuje mladých a nádejných boxerov. Nedarí sa mu ich ale dostať k majstrovskému zápasu. Okolo ringu Dunnovi pomáha Eddie Scrap-Iron Dupris, bývalý boxer, kamarát a často aj záchranca. Zatiaľ čo Frankieho posledný talent zahne k inému manažérovi, v telocvični sa objaví Maggie Fitzgerald. Odstrkovaná a naštvaná, Maggie prahne po tom, aby jej niekto konečne veril.

Dunn ju ale trénovať nechce. Maggie sa však na tréningu dohovorí s Eddiem a postupne si svojou húževnatosťou získa aj Frankieho. Počas tréningu sa potom obaja naučia niečo o smutnej minulosti toho druhého. Keď sa ale Maggin sen začne napĺňať, čaká hrdinov ďalšia tragédia. Eastwoodove snímky charakterizuje autorova tvár. Je v nich tvrdosť a smútok, ale prestupuje nimi aj nezničiteľná a žhavá srdečnosť.

Ja, Tonya (I, Tonya) - 2017

Výbušná, konfliktná a impulzívna Tonya Harding mala od bežnej predstavy sladkej žmurkajúcej bábiky tancujúcej na ľade veľmi ďaleko. Vztýčený prostredník namiesto úklonu, cigareta namiesto iontového nápoja, vycerené zuby namiesto úsmevu. I napriek tomu sa z úplnej ničoty zabudnutého amerického malomesta vypracovala na krasokorčuliarsku šampiónku, ako prvá Američanka skočila trojitého Axela a dokázala divákov i športových komentátorov priviesť do extázy.

Borat má Zlatý glóbus: Čínska režisérka prepísala dejiny, ocenili aj zosnulého Bosemana

Za chrbtom však mala šialenú a drsnú matku, ktorá bola živým katalógom všetkých možných psychických diagnóz a rozmanitých porúch osobnosti. Tonya Harding sa zapísala do histórie vďaka brutálnemu útoku na svoju olympijskú súperku Nancy Kerriganovú. Organizovala ho sama, vedela o ňom, alebo sa stala len obeťou následnej štvanice? Útok spôsobil jeden z najväčších škandálov športovej histórie a ukončil Hardingovej kariéru, pričom nasledoval už len pád na samotné dno.

Zúriaci býk (Raging Bull) - 1980

Režisér Martin Scorsese na pokraji vlastného psychického krachu sfilmoval biografiu šampióna v strednej váhe Jakea LaMottu. Robert De Niro, ktorý prešiel intenzívnym tréningom, len aby nabral kilogramy, stvárňuje boxera, ktorý celú svoju kariéru bojuje so súpermi v ringu, neuvedomujúc si, že jeho najväčším súperom je on sám.

Ring je pre neho tým, čim je kostol pre veriaceho. Nebojuje podľa stratégie, ale podľa svojej nálady, podľa svojich pocitov a dojmov. Film o človeku, ktorý si rozbíja život a uvedomuje si to až na jeho konci, kedy prichádza k vytúženej redempcii. K tej redempcii, ktorou Scorsese opäť skúma tému 'hriechu'...

Borg/McEnroe - 2017

Film o boji, na ktorý tenisoví fanúšikovia nezabudnú do konca života. Borg vs McEnroe je švédska životopisná dráma, ktorá sa sústredí na slávny tenisový  zápas medzi pokojným Švédom Björnom Borgom a známym nervákom, Američanom Johnom McEnroeom, na najprestížnejšom a najstaršom tenisovom turnaji sveta, Wimbledone.

JOJ-ka chce, aby bol seriál Slovania megahitom: Vypočujte si titulnú pieseň od Jany Kirschner

V roku 1980 sa títo dvaja hráči stretli vo finále mužov a celému svetu predviedli divadlo, ktoré mnohých takmer pripravilo o nervy. Aj práve pre tak vysoké napätie a legendárnu hru sa ich zápas dostáva na filmové plátno. Ich wimbledonské finále sa radí medzi najnapínavejšie a najkvalitnejšie zápasy histórie tenisu. Celé 70. a 80. roky otriasalo ich súperenie svetom a rozdeľovalo fanúšikov na dva nepriateľské tábory.

Rocky - 1976

Slávny boxerský film ocenený Oscarom nám predstaví budúcu hviezdu ringov. Rocky Balboa už podľa svojho trénera premrhal svoj talent. Ako výberca dlhov pre miestnych úžeríkov a amatérsky boxer v nelegálnych zápasoch dokáže uživiť samého seba, ale takáto kariéra nie je veľmi príťažlivá pre opačné pohlavie. Zdá sa, že pre Rockyho sa boxerská kariéra skončila. Lenže potom sa to stalo.

Blížiaci sa zápas o titul majstra sveta ohrozuje zranenie vyzývateľa a tak obhajcovi titulu Apollovi Creedovi nezostáva nič iné, ako vyzvať kohokoľvek. Od špeciálnej šance pre boxera z ulice sa sľubuje veľká publicita a Rocky má to šťastie, že to bude práve on, kto sa postaví šampiónovi tvárou v tvár. Začína sa tvrdý tréning, ktorý povedie k skutočne poslendej a zároveň najväčšej príležitosti jeho života.

Le Mans '66 (Ford v Ferrari) - 2019

V roku 1959 je Carroll Shelby na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles. Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu.

A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. 

Moneyball - 2011

Kedysi bol Billy Beane jednou z najsľubnejších nádejí svetového bejzbalu, no jeho kariéra sa, žiaľ, skončila skôr, než sa vôbec stihla poriadne začať. Na začiatku sezóny v roku 2002 sa Billy ocitá v naozaj nezávideniahodnej situácii, keď jeho katastrofálne financovaný tím Oakland Athletics príde o najlepších hráčov (znovu), ktorí sa nechajú zlákať veľkými tímami (a s tým súvisiacimi nemalými platmi) a on je tak zrazu nútený dať svoj tím znovu do poriadku a odštartovať sezónu s tretinou pôvodného rozpočtu.

Režisér legendárnych Pelíškov chystá nový projekt: Zameria sa na najznámejšie korupčné kauzy

V túžbe po víťazstve sa Billy rozhodne ísť proti klasickým zvyklostiam, ktoré v bejzbale platia. Spolu s inteligentným ekonómom Petrom Brandom sa skrátka namiesto sedliackeho rozumu, ktorým sa v bejzbalovom svete riadia všetci ostatní, rozhodnú trochu zaexperimentovať a oprieť sa o počítačovú štatistickú analýzu, ktorú bejzbalová administratíva dlhodobo ignoruje. Dospejú k neuveriteľným záverom a začnú najímať hráčov, ktorých zvyšok bejzbalového sveta považuje za príliš starých, príliš chorých alebo príliš problematických, no ktorí sú zároveň všetci veľmi nedocenení. 

Goon - 2011

Doug Glatt v podaní Seana Williama Scotta vyrastá v lekárskej rodine, ale vďaka svojim odlišným záujmom si pripadá ako cudzinec. Jedného dňa navštívi so svojím priateľom Ryanom zápas nižšej hokejovej ligy.

Počas zápasu sa Ryan vysmieva hosťujúcemu tímu a vyprovokuje šarvátku. Do nej sa zapojí aj Doug, ktorý druhý deň dostane ponuku práce v hokejovom tíme ako ochranca ostatných hráčov. Hlavný hrdina ponuku prijme a ujme sa tak ochrany svojich spoluhráčov.

Creed - 2015

Adonis Johnson nikdy nepoznal svojho slávneho otca, svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda, ktorý zomrel ešte pred jeho narodením. Napriek tomu svoj pôvod nezaprie a box má v krvi, takže zamieri do Philadelphie, mesta, kde sa odohral legendárny súboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Po svojom príchode Adonis vyhľadá Rockyho a požiada ho, aby sa stal jeho trénerom.

Rocky spočiatku odmieta, pretože ring je pre neho už len minulosť, ale postupne v Adonisovi objavuje silu a odhodlanie jeho otca Apolla, bývalého rivala a neskôr najbližšieho priateľa. A tak Rocky nakoniec súhlasí, že sa mladého boxera ujme, aj keď sám bojuje s oveľa nebezpečnejším súperom, než na akého kedy narazil v ringu. Adonis je pod Rockyho vedením na najlepšej ceste získať svoj vlastný titul, ale má okrem talentu aj srdce pravého bojovníka?

Viac o téme: RockyZúriaci býkMoneyballCreedMillion Dollar BabyŠportové filmyGoonRushLe Mans ´66
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu