Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kráľ z Arabely sa ako 81-ročný zastrelil: Bál sa pomalého umierania!

Vlastimil Brodský ako kráľ v legendárnej Arabele. Zobraziť galériu (4)
Vlastimil Brodský ako kráľ v legendárnej Arabele. (Zdroj: Photo © Česká televize / Jitka Bylinská)

PRAHA - Diváci Televízie Joj si v týchto dňoch môžu vychutnať legendárny seriál Arabela. Jednu z výrazných postáv v ňom stvárnil aj herec Vlastimil Brodský (†81), ktorý sa v roku 2002 rozhodol dobrovoľne odísť z tohto sveta. Hoci sa o jeho smrti spočiatku príliš nehovorilo, v priebehu rokov vyšli najavo viaceré skutočnosti...

V roku 1980 mal svoju premiéru legendárny seriál Arabela, v ktorom išlo o spojenie dvoch svetov - svet ľudí a svet rozprávok. Princezná Arabela sa vinou čarodejníka Rumburaka ocitá medzi ľuďmi, kde sa zamiluje do Petra. Krásnu Arabelu stvárnila herečka Jana Nagyová, jej sestru Xéniu Dagmar Patrasová.  

FOTO: Jana Nagyová-Plum stvárnila Arabelu. 

Jana Nagyová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT a Ján Zemiar)

FOTO: Dagmar Patrasová stvárnila Xéniu.  

Kráľ z Arabely sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk a ČT)

V rozprávkovom svete vládol kráľ, ktorého stvárnil herec Vlastimil Brodský. Podobne, ako v seriáli Arabela, aj vo viacerých ďalších počinoch účinkoval s Janou Brejchovou. Tá bola jeho manželkou a porodila mu dcéru Terezu, ktorá je tiež úspešnou herečkou. 

Postupom času však láska z ich manželstva vyprchala a napokon sa aj rozviedli. Ako Brejchová v súvislosti s tým prezradila, potom sa začalo peklo a ľudia ju priam neznášali

20. apríla 2022 sa Vlastimil Brodský rozhodol ukončiť svoj život a zastrelil sa na svojej chate. Ako vyšlo najavo, celý život trpel depresiami. „Nikto to netušil, nečakal. Otec mal odjakživa čierny humor, jeho náznaky preto nikto nebral vážne. Povedal napríklad, že sa posadí k radiátoru, aby si zvykol na teplo kremačnej pece,” povedala v roku 2019 Tereza Brodská pre Novinky.cz.

Kráľ z Arabely sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Po hercovej smrti vyšlo najavo, že pred osudným dňom poslal svojej kolegyni Stelle Zázvorkovej list. „Tak nejako sa v ňom ospravedlňoval, že sa nezúčastnil oslavy mojich narodenín, lebo nebolo v jeho moci ísť do veľkej spoločnosti. Aby som sa na neho nehnevala a aby som ho pochopila,” uviedla. „Bolo to zvláštne. Dala som si to dokopy až potom,” dodala Zázvorková.  

Herečka v súvislosti s tým tiež prezradila, že Brodského veľmi zasiahlo, keď na konci marca 2002 spoločne navštívili v nemocnici ich kolegu Miroslava Horníčka, ktorý tam ležal s ťažkou cukrovkou a po mozgovej príhode. „Mala som vedieť, že on to neunesie,” vyčítala si. 

Brodský bol v šoku z toho, že jeho kolega sa o seba nedokázal už postarať a sám sa veľmi bál, že skončí rovnako. „Celý život hovoril o smrti, ale bál sa hlavne umierania,” dodala. 

Arabelu si môžete vychutnať každý deň na obrazovkách TV Joj od 17:45 v dvoch častiach za sebou. 

Viac o téme: Vlastimil Brodský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu