Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drsňák s krásnou dušou: Legendárny Zorba by oslavoval jubileum

Anthony Quinn
Anthony Quinn (Zdroj: widehdwalls.com)

Bol iný ako idoly jeho doby: Anthony Quinn, drsňák s tvárou neobvyklých rysov, napriek tomu veľmi príťažlivý. Zverovali mu úlohy tvrdých, siláckych a nepoddajných mužov "z ľudu" s krásnou dušou.

Vrátane osudovej úlohysvojrázneho milovníka života Alexisa Zorbu v snímke Grék Zorba. Tiež režisér, maliar a sochár bol jedným z mála hercov, čo ľahko zvládali veľké aj malé role v rozsiahlej škále typov a národností. V utorok to bude rovných 100 rokov, čo sa narodil.Na plátne bol Quinn okrem iného Američanom, Arabom, Baskom, Číňanom, Angličanom, Francúzom, Židom, Írom, Talianom, Mexičanom, Mongolom, Filipíncom, Portugalčanamo, Španielom a Ukrajincom. Tiež stvárnil početné historické postavy: Kráľa Attilu, mongolského vládcu Kublajchána, vodca beduínov Omara Mukhtara a ďalších.


Mohlo by vás zaujať:Modrooký frajer so slovenskými koreňmi: Legenda milovala rýchle kolesá


Jeho talent sa neobmedzoval len na filmové plátno. Hral aj v divadle, režíroval, písal a maľoval, modeloval sochy. A svoj genetický fond postúpil minimálne 13 potomkom, občas aj nemanželským.Aj preto mu bola jeho životná rola Rieka Zorba vo filme na motívy rovnomenného románu Nikosa Kazantzakisa veľmi blízka. Zorba bol pre neho niečo viac než len film. "Ja som Zorba," vyhlásil raz.Predlohou tejto postavy sa stal priateľ autora románu Georgios Zorbas - vidiecky filozof, nežne drsný chlap, milovník žien, ale aj nezávislosti. Vášnivec s odpustiteľnýmihriechmi.

Túto životnú rolu Quinn na Oscara nepremenil, na konte má ale dvoch iných. Prvýkrát v roku 1953 za vedľajšiu rolu Eufemia Zapatu, brata slávneho revolucionára Emiliana Zapatu v podaní Marlona Branda, vo filme Viva Zapata!, ktorú mu ponúkol Elia Kazan.A druhýkrát o štyri roky neskôr za part maliara Paula Gauguina vo filme o Vincentovivan Goghovi Smäd po živote. Jeho exotický vzhľad bol využitý pre ďalšiu slávnu rolu arabského šejka vo filme Lawrence z Arábie.Filmoví fanúšikovia majú v pamäti aj jeho krutého potulného artistu Zampana zo slávnej Cesty Federika Felliniho či Quasimoda zo Zvonára u matky božej.


Mohlo by vás zaujať:Nezabudnuteľný plukovník zo seriálu M.A.S.H.: Tento Potter čaroval humorom!


Anthony pochádzal z Mexika, kde jeho otec, po predkoch Ír, a matka, Mexičanka indiánskeho pôvodu, bojovali počas mexickej revolúcie na strane Pancha Villu. Keď ich strana prehrala, utiekli aj s deťmi do Texasu a neskôr do Kalifornie, kde otec zohnal prácu rekvizitára v hollywoodskych ateliéroch.Ale vzápätí zahynul pri autonehode, a tak mladý Anthony dostal rodinu na starosť. Pracoval ako podávač na stavbe, taxikár, kamelot, česač ovocia, doručovateľ, elektrikár, hráč na saxofón a dva roky sa živil profesionálnym boxom.

Prvú veľkú šancu mu ponúkla slávna Mae Westová v divadelnej hre Čisté postele. Vo filme sa začal presadzovať od osemnástich rokov, najprv sériou rolí v dobrodružných snímkach, neskôr ako charakterný herec.Za bezmála šesťdesiatrokov nakrútil vyše 100 filmov a získal množstvo ocenení. Napísal niekoľko autobiografických kníh a bol aj slušným maliarom. Jeho diela sa dodnes predávajú, mal niekoľko výstav.Gréci ho dodnes milujú a grécka vláda mu dokonca venovala na ostrove Rhodos zátoku, ktorá nesie jeho meno.


Mohlo by vás zaujať:Pokojný hrdina a magnet na ženy: Hercov ako on dnes už nenájdete!


Quinn veril, že človek môže byť šťastný len vtedy, keď každý deň využije k svojmu sebazdokonaľovaniu. Preto denne plával a behal a až potom sa venoval maľovaniu alebo práci na svojich sochárskych dielach.

Viac o téme: Anthony Quinn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu