Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Žiarivá kariéra skončila: Oscarový Daniel Day-Lewis odchádza do hereckého dôchodku

Daniel Day-Lewis Zobraziť galériu (4)
Daniel Day-Lewis (Zdroj: SITA)

Britský oscarový herec Daniel Day-Lewis ukončuje svoju úspešnú kariéru pred kamerou. V utorok to oznámila jeho hovorkyňa Leslee Dartová, ktorú v noci nadnes citovala agentúra Reuters.

"Daniel Day-Lewis už nebude viac pôsobiť ako herec. Je nesmierne vďačný všetkým spolupracovníkom aj publiku. Je to jeho osobné rozhodnutie. On ani jeho zástupcovia sa k tomu nebudú ďalej vyjadrovať," uviedla Dartová.

Daniel Day-Lewis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Trojnásobný držiteľ Ceny Akadémie je podľa agentúry AP jedným z najrešpektovanejších hercov svojej generácie. Povestnou sa stala jeho mimoriadne precízna príprava na stvárnenie každej postavy a vžitie sa do jej charakteru.


Mohlo by vás zaujímať:Posledný mohykán jubiluje: Bol prezidentom, naučil sa písať nohou a odoláva Hollywoodu!


Posledným titulom vo filmografii 60-ročného Daya-Lewisa tak zostane Phantom Thread režiséra Paula Andersona z prostredia sveta módy v 50. rokoch. Film sa práve dokončuje a jeho premiéra je naplánovaná na december. Day-Lewis ako jediný herec získal troch Oscarov v kategórii hlavná úloha - za filmy Moja ľavá noha (1989), Čierna krv (2007) a Lincoln (2012). Nominovaný bol aj za snímky V mene otca (1993) a Gangy New Yorku (2002).

Herec s rodinou
Zobraziť galériu (4)
Herec s rodinou  (Zdroj: SITA)

Účinkoval tiež vo filmoch Neznesiteľná ľahkosť bytia (1988), Posledný Mohykán (1992), Vek nevinnosti (1993), Čarodejnice zo Salemu (1996), Boxer (1997), Ostrov samoty (2005) či Nine (2009). Má za sebou i účinkovanie v divadle. Okrem troch Oscarov je držiteľom i dvoch Zlatých glóbusov a štyroch cien BAFTA.

Daniel Day-Lewis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Day-Lewis je ženatý s britskou režisérkou a scenáristkou Rebeccou Millerovou, s ktorou má dvoch synov. Z predchádzajúceho partnerstva s francúzskou herečkou Isabelle Adjaniovou má jedného syna. Daniel Day-Lewis je synom básnika Cecila Daya-Lewisa a herečky Jill Balconovej. Okrem britského občianstva má i občianstvo Írskej republiky, kde žije od roku 1997. V roku 2014 bol povýšený do šľachtického stavu.

Viac o téme: Daniel Day-Lewis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu