Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

U divákov prepadli, no kritici ich milujú: Nestačilo ani porno, kanibali či Brad Pitt!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: koláž Telkáč)

Prednedávnom sme vám predstavili filmy, ktoré ste si obľúbili, no kritici ich zvozili pod čiernu zem. Teraz sa karta obrátila. Tieto filmy divákov vôbec neoslovili. Väčšine z nich totiž niečo chýbalo. To však nevadilo kritikom, ktorí niektoré diela označili dokonca za kinematografické skvosty. Čo myslíte?

Berberian Sound Studio (2012)

Peter Strickland sa rozhodol vytvoriť druhý celovečerný film s naozaj zaujímavým námetom. Rozhodol sa pozrieť na pozadie výroby hororových snímok. Ak vás zaujíma, ako funguje filmová mágia a výroba hrôzy, ste na správnej adrese. Hlavnúpostavustvárnil Toby Jones. Kým diváci popisovali film rôzne od veľkolepého až k nudnému, kritikov snímka uchvátila najmä poctou talianskym giallo hororom. Od špičkových filmových kritikov dokonca získal lepšie hodnotenia, než niektoré psychothrillery, ktoré sa v ten rok natočili. Diváci však pre tento film také pochopenie nemali. V kinách mal tržbu len necelých 30-tisíc dolárov.

Informátor! (2009)

Steven Soderbergh si tentokrát vzal na mušku príbeh podľa skutočnej udalosti. V knihe The Informant Kurt Eichewald opisuje, ako sa v roku 1992 vysokopostavený úradník Mark Whitacre (Matt Damon) prizná agentovi FBI, že sa riadiacipracovníci, vrátane jeho, opakovane stretávali s konkurenčnými spoločnosťami, aby upravili cenu potravinovej prísady. Bolo to prvýkrát, čo sa priamy účastník kartelu dobrovoľne priznal. Whitacre neskôr pomáhal zhromažďovať dôkazy o všetkých aktivitách. U divákov však príbeh so sľubnou zápletkou a dobrým hereckým obsadením úplne prepadol. Nedočkali sa vtipných momentov a ani poriadnej akcie. Naopak, kritici sa tešili jemnosti satiry a Damonovho skvelého výkonu.

Maximálny limit (2005)

Oscarový Al Pacino a Matthew McConaughey si spoločne zahrali v napínavom thrilleri o rušnom svete športového stávkovania. McConaugheychce v úlohe nádejného športovca, ktorému zranenie prekazí kariéru, využiť znalosti zo sveta futbalu. To ho privedie k šéfovi mocnej korporácie Walterovi Abramsovi (Al Paciino), ktorý jeho talent ocení. Na prvý pohľad triviálna dejová línia kritikov dostala. Exceloval najmä Al Pacino, na ktorom bolo podľa slov kritikov vidieť, ako si herectvo užíva.


Mohlo by vás zaujímať:Noomi Rapace sedemkrát očarila: Originalitu však brzdí nekvalitný scenár


Don Jon (2013)

Prvotina Josepha Gordona-Levitta, ktorú sám napísal, zrežíroval a strihol si v nej hlavnú úlohu, je zaujímavým námetom. Nepochybne trúfalým. Klasický scenársebavedomého milovníka žien, ktorému sa podarí zbaliť každú ženu. V živote mu skutočnezáleží len na pár veciach. Jednou z nich je pozeranie porna, považuje to totiž za najlepšiu formu sexu. Jedného dňa sa to rozhodne zmeniť. Vyzerá to tak, že Gordon-Levitt má dostatok talentu na to, aby aj z banálnej zápletky dokázal vyčariť dobrý film. Pre väčšinu divákovto bolo"až príliš", kriticivšakmali iný názor. Debut ambiciózneho mladého herca, režiséra a scenáristu označili za odvážny, vtipný, dojímavý, provokatívny, originálny a veľmi sebavedomý.

Takí sme (2013)

Natočiť dobrý horor s pútavýmnámetom je vždy obrovský risk. Buď tu už niečo také bolo, alebo to jednoducho neprejde diváckym okom. To sa stalo aj v tomto prípade. Horor s kanibalistickou tematikou uspel na poli kritikov, dokonca aj na filmovom festivale Sundance. Stal sa vítaným prírastkom, ktorý sa neopiera o žiadne filmové triky a ponúka zaujímavý pohľad na patriarchálne fungovanie. Pozitívne recenzie a skvelá odozva festivalu však k divákom nedorazila. Nielenže si film na seba nedokázal zarobiť, divákom vadil nedostatok napätia a strachu, ktorú od hororu očakávali.

Skrat (2011)

Steven Soderbergh si na konto pripísal ďalší rozporuplný kúsok. V akčnom thrilleri dalpriestor bývalej profesionálnej zápasníčke Gine Carano. Po jej boku stálo mnoho zvučných mien akoMichael Douglas,Michael Fassbender,Ewan McGregor,Channing Tatum,Antonio Banderasa ďalší. Divákov však neuchvátila ani akcia, ani herecké obsadenie. Nič z toho nestačilo. Bojové scény presvedčili oveľa viac kritikov, než fanúšikov Soderberghovej akcie. Rovnako aj Carano prešla hereckým testom a ako zápasníčka sa stala dobrým predajným artiklom, ktorý dal každej scéne tú správnu rýchlosť.

Strom života (2011)

Na koniec tu máme takmer oscarový divácky prepadák. Strom života z pera Terrenca Malicka, ktorý si film aj zrežíroval, ponúka zaujímavý filozofický náhľad na život a smrť,ale aj na fungovanie vo svete. V hlavnej úlohe sa predstavil Brad Pitt, Sean Penn a Jessica Chastain. Znamenitá kamera a skvelá hudba donútila kritikov označiť film za kinematografické majstrovské dielo či brilantný úspech. Divákov však príbeh z 50. rokov o nefunkčnej rodine nezaujal. Napriek tomu si vyslúžil tri nominácie na Oscara, vrátane najlepšieho režiséra a najlepšieho filmu.

Viac o téme: Brad PittJoseph Gordon-LevittSean PennToby JonesTakí smeStrom životaDon Jon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu