Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slávny baloňák a svojské metódy: Poručík Columbo sa vypracoval na televíznu legendu

Columbo Zobraziť galériu (4)
Columbo (Zdroj: NBC)

Postava detektíva menom Columbo sa na amerických televíznych obrazovkách objavila už v roku 1960 a o dva roky neskôr sa dostala aj na javisko. Až začiatkom roka 1968 ale do vysielania prišiel Columbo v podobe, ktorá mu vydržala ďalších 35 rokov.

Veľkú zásluhu na tom mal nový predstaviteľ roztržitého detektíva Peter Falk, ktorý sa divákom prvýkrát predstavil 20. februára 1968 v pilotnej epizóde Vražda na predpis, natočenej podľa divadelnej hry.

Pri písaní postavy poručíka Columba sa autori Richard Levinson a William Link čiastočne inšpirovali detektívom Porfirijom Petrovičom z Dostojevského románu Zločin a trest a Otcom Brownom od Gilberta Keitha Chestertona. Na popularite detektíva mal veľkú zásluhu aj Falk - z jeho vlastného šatníka napríklad pochádzal slávny baloňák, práve on si vybral z filmových štúdií otrieskaný kabriolet Peugeot 403 a prišiel tiež so zmäteným hľadaním vecí po vreckách či večným požičiavaním ceruzky.

Columbo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBC)

Pribrzdený rozbeh legendy

Rozjazd príbehov svojrázneho losangeleského detektíva bol pritom celkom pomalý, po prvom príbehu trvalo ďalšie tri roky, kým sa Columbo objavil na obrazovkách v druhom pilotnom diele. Jeho úspech u divákov potom konečne prinútil televíziu NBC, aby začala pracovať na seriáli uzavretých detektívnych epizód, ktorý nasadila do programu na jeseň 1971. Prvú z nich, nazvanú Vražda podľa knihy, režíroval ešte len dvadsaťpäťročný Steven Spielberg - a jeho nadanúruku je poznať.

Susedia sú na Slovensku fenomén: Vedeli ste o nich tieto zaujímavosti?

Počas premiérového vysielania prvej šesťdielnej sezóny patrila poručíkovi Columbovi streda (nové príbehy sa vysielali zhruba raz mesačne), od druhej série ale už dostal najprestížnejší čas v nedeľu večer. Ľudia pri obrazovkách sa mohli tešiť na stále rovnaké schémy príbehu, kedy vraha poznajú diváci od samého začiatku a potom sledujú, ako Columbo rieši zdanlivo dokonale naplánovaný zločin. A páchateľa, ktorého poručík podozrieva od samého začiatku, väčšinou prezradí zdanlivý detail.

Columbo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBC)

Obľúbeným trikom detektíva, ktorý sa nezaobíde bez cigary a malého zápisníka a svojím zanedbaným zjavom budí u podozrivých mnohokrát dojem neschopného trkvasa, je zapojiť vraha do vyšetrovania. Živí tak v ňom dojem, že je nepolapiteľný. Ide pritom len o jeden z Columbových psychologických kúskov - ako keď napríklad pri napätej konverzačnej situácii naraz odvráti pozornosť na niečo úplne iné alebo sa vzápätí po odchode vráti sa slovami: "Ešte jedna vec ...".

Muž jednej role

Mohlo by sa zdať, že opakujúce sa schémy budú divákov nudiť, noopak bol pravdou. Aj vďaka prostrediu, kam scenáristi Columba posielali. Príbehy sa totiž často odohrávajú medzi spoločenskou smotánkou, nechýbajú diely zo sveta hercov alebo spisovateľov, párkrát musel Columbo hľadať vraha tiež v armáde. A medzi hosťujúcimi hercami nechýbali ani hviezdy ako hudobník Johnny Cash či herečka Faye Dunawayová. Mnohí sa však zhodujú, že poručík Columbo vďačí za svoju popularitu hlavne Petrovi Falkovi.

Sú krásne, no neverné: Na televízne obrazovky prichádza nový slovenský seriál Milenky

Stávka na vtedy41-ročného herca so skúsenosťami z Broadwaya a z filmu, ktorý mal na konte aj nomináciu na Oscara, sa producentom vyplatila. Falkovisa však na druhú stranu stalo to, čo pred ním aj po ňom mnohým iným hercom - postupom času sa stal mužom jednej role. Jeho tvár si budú diváci naveky spájať s členom losangeleskej mordparty a jeho kariéru možno podobne ako dejiny Ameriky rozdeliť na "predcolumbovské" a "pocolumbovské" obdobie.

Columbo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBC)

Po odvysielaní posledného dielu siedmej série v máji 1978 dostal Columbo a s ním aj Falk desaťročné voľno, ktoré vyplnil okrem iného spoluprácou s Wimom Wendersom v jeho legendárnom podobenstve Nebo nad Berlínom (1988). Krátko potom prišlo znovuzrodenie poručíka Columba, v rokoch 1989 až 1994 vznikli štyri nové série a v ďalších rokoch sa objavilo aj päť špeciálov. Definitívne posledný zo 69 natočených dielov išiel na obrazovky v Spojených štátoch v roku 2003.

Svojrázny detektív - prekrstený na Inšpektora Colomba - patril už v 70. rokoch k vítanému oživeniu programu Československej televízie. Tá medzi júlom 1975 a novembrom 1979 odvysielala 12 dielov, avšak neriadila sa pôvodným poradím a navyše si vyberala naprieč sériami. Columbo vtedy hovoril hlasom Petra Haničinca, ktorý sa k jeho dabingu vrátil aj v 90. rokoch, kedy sa konečne objavil na českých obrazovkách kompletný. Vo väčšine epizód ho všakstvárnil Dalimil Klapka.

Viac o téme: Peter FalkColumbo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu