Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severus Snape, Hans Gruber či šerif z Nottinghamu: Naj postavy Alana Rickmana

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

Vo štvrtok zasiahla smrť smutná správa o úmrtí významného anglického herca Alana Rickmana. Aký bol jeho život a akými postavami si zaistil hereckú nesmrteľnosť?

Miliardár Tony Hsieh raz povedal, že k úspechu stačí jedno – vášeň. Tá Alanovi Rickmanovi síce nechýbala, no predsa sa rozhodol ako mladý tínedžer uprednostniť pred herectvom profesiu grafického dizajnéra. Sám s odstupom času hovoril, že chcel byť skôr grafikom než hercom. Po niekoľkých rokoch práce si však uvedomil, že sa zmýlil. Že si chce podmaniť dosky, ktoré znamenajú svet. Vtedy ani netušil, že sa mu to raz podarí.

Herectvo študoval tam, kde Hopkins, Fiennes či Mirrenová

Vyštudoval Kráľovskú akadémiu dramatického umenia, z ktorej vzišli aj Albert Finney, Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Kenneth Branagh, Ralph Fiennes, Roger Moore či Helen Mirrenová. Jeho herecké začiatky boli späté z divadlom, no bolo len otázkou času, kedy sa talentovaný herec predstaví aj na plátne. Stalo sa tak v roku 1978, kedy sa 32-ročný Rickman objavilv úlohe Tybalta v dnes nie príliš známom spracovaní Rómea a Júlie.

Terorista zo Smrtonosnej pasce

Jednou z jeho najslávnejších postáv sa stal Hans Gruber v Smrtonosnej pasci (1988). Keď mu zazvonil telefón s ponukou účinkovania v akčnom filme, Rickman zostal zaskočený. On, hrať v akčnom filme?! A to navyše teroristu?! Po tom, čo si prečítal scenár, nezavládlo v jeho vnútri nadšenie. Ako však čas plynul, začínal si uvedomovať, že Smrtonosná pasca nie je len taký obyčajný tuctový mainstreamový akčný film.

Prečítajte si tiež: Týchto filmových záporákov máme radšej než hlavných hrdinov

Alan Rickman ako Hans
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: www.cultureblues.com)

Rickman, pre ktorého to v štyridsaťjedna rokoch bola prvá významnejšia filmová úloha, sa nijako nerozpakoval a produkciu a réžiu zasypával nápadmi, ako celý projekt vylepšiť. Bol to práve on, kto navrhol, aby Hans Gruber nosil elegantný oblek s kravatou namiesto nudného čierneho „teroristického“ odevu. Práve postava šarmantného teroristu naplno naštartovala Rickmanovi jeho kariéru.

Zloduch šerif

V roku 1991 sa Rickman predstavil divákom v ďalšej zápornej úlohe a to ako šerif z Nottinghamu v klasike Robin Hood. Zahral si v nej po boku KevinCostnerči MorganFreeman. Na prvé väčšie ocenenie si však musel počkať až do roku 1992, kedy ho ocenili londýnski kritici, ktorí ho vyhlásili za Britského herca roku.

Svojský Severus Snape

Z jeho ďalších významnejších postáv musíme určite spomenúť Harryho v Láske nebeskej (2003), Doktora Lazarusa v paródií Galaxy Quest (1999), Plukovnika Brandona v Rozume a cite (1995) či Rasputina (1991), za ktorého bol ocenený svojim jediným kariérnym Zlatým Glóbusom. Srdcia miliónov divákov po celom svete si Rickman získal postavou profesora Severusa Snapea v sérii filmov o Harrym Potterovi, ktorá mu zaistila hereckú nesmrteľnosť. Vytúženého Oscara však nie.

Čítajte tiež: Tajomstvá Harryho Pottera: Robina Williamsa nechceli ani zadarmo

Severus Snape, Hans Gruber
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Na pľaci vedel byť nepríjemný

Hoci sa o Rickmanovi veľakrát hovorilo ako o možnom kandidátovi na Zlatú sošku, nikdy ju nedostal. A to napriek tomu, že bol v úlohe tajomného profesora mágie mimoriadne presvedčivý. „Moja prvá reakcia na Alana bola: ´Wau, on je vážne tak ostrýa nepríjemný.´ Ale toto jeho šialenstvo malo príčinu. Uvedomil som si, že je taký vždy, keď je na pľaci,“ vysvetlil režisér David Yates pre LATimes.

Na účinkovaní v ságe o dospievajúcom čarodejníkovi ľutoval Rickman jedinú vec. Že ho zamestnala na dlhé roky a pripravila ho o možnosť rozvíjať svoju kariéru ako režisér. Ako režisér je tak anglický herec podpísaný len pod dve drámy – Zimný hosť (1997) a V kráľových záhradách (2014). Za prvý z filmov ho ako režiséra ocenili na Medzinárodnom filmovom festivale v Bruseli.

Celý život s jednou ženou

Životnou partnerkou Alana Rickmana sa stala jeho láska z detstva Rima Hortonová. Spoznal ju ešte ako tínedžer a žili spolu od roku 1977 až do jeho smrti. V roku 2012 si povedali svoje áno na tajnomsobáši v New Yorku. Ich manželský život však veľa spokojných rokov nepriniesol. Alan Rickman po statočnom a dlhotrvajúcom boji podľahol zákernej rakovine. Herecké dedičstvo, ktoré tu po sebe zanechal, je však bohaté.

Čitajte viac: Rowlingová o jednej z TOP potterovských postáv: Bol Snape upírom?!

Viac o téme: Harry PotterSmrtonosná pascaRobin HoodLáska nebeskáAlan RickmanGalaxy QuestRasputinZimný hosťV kráľových záhradách
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu