Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ochorenie Charlieho Sheena má i pozitívnu stránku: Jeho priznanie zachraňuje životy

Charlie Sheen Zobraziť galériu (3)
Charlie Sheen (Zdroj: SITA)

Keď minulý rok v novembri americký herec Charlie Sheen zverejnil, že je HIV pozitívny, zdvihol sa na internete v USA okamžite rekordný záujem o informácie, ako predchádzať nakazeniu vírusom spôsobujúcim Syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS). Vyplýva to zo štúdie publikovanej v časopise Journal of American Medical Association (JAMA).

Autori výskumu zaznamenali po Sheenovom oznámení o zhruba 2,75 miliónov viac otázok o víruse HIV, AIDS, prevencii tejto choroby, než očakávali na základe predchádzajúceho vývoja. „Sheenov efekt“ chcú teraz vedci ďalej využívať kšíreniu osvety o AIDS.

Charlie Sheen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Počet otázok okondómoch zadaných do vyhľadávača Google sa krátko po priznaní obľúbeného komediálneho herca zvýšil o 75 percent, otázok na príznaky ochorenia vúrusom HIV pribudlo o 540 percent ana spôsoby testovania na prítomnosť vírusu v tele o 214 percent. Výrazne zvýšený bol počet týchto otázok ešte ďalšie tri dni po novembrovom rozhovore Charlieho Sheena odvysielanom stanicou NBC.


Mohlo by vás zaujímať:Charlie Sheen nie je prvým hercom s HIV: S chorobou bojovala aj hviezda Psycha či herci z Dallasu!


„Nikto by nemal byť nútený priznať, ako na tom svírusom HIV je, ale Sheenovo odhalenie môže prispieť kzlepšeniu verejného zdravia, pretože môže mnoho ľudí upozorniť na HIV aprevenciu ochorenia týmto vírusom,“ uviedol jeden z autorov štúdie John Ayers z univerzity v San Diegu.

Hollywoodska hviezda známa zfilmov Čata (1986) či Horúce strely (1991 a 1993), z populárneho komediálneho seriálu Dva a polchlapa anemenej preslávená isvojimi problémami salkoholom, drogami, sexuálnymi výstrelkami adomácim násilím oznámila vlani vnovembri, že je HIV pozitívna už štyri roky.

Dva a pol chlapa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wallpaperscraft.com)

Spravodajská stanice BBC pripomenula, že Sheen nie je zďaleka jedinou verejne známou osobnosťou, ktorá svojou otvorenou spoveďou prilákala pozornosť verejnosti k určitému zdravotnému problému. Napríklad herečka Angelina Jolie podstúpila v roku 2013 obojstrannú mastektómiu, teda odstránenie mliečnych žliaz. Urobila tak po tom, čo u nej lekári zistili vyššie riziko vzniku nádorového ochorenia týchto orgánov. Minulý rok si z obavy pred rakovinou nechala tiež preventívne vyoperovať vaječníky.

Viac o téme: Charlie SheenHIV
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu