Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

10 top postáv Leonarda DiCapria: V ktorej úlohej sa vám páčil najviac?

(Zdroj: buzfeed.com)

Diváci ho poznajú ako šéfa FBI J. Edgara Hoovera, zamilovaného mladíka z Titanicu, podvodníka z Počiatku či otrokára v Divokom Djangovi. Za stvárnenie žiadnej z týchto postáv však Leonardo DiCaprio Oscara nezískal.

Svoju piatu Oscarovú nomináciu za najlepšieho herca premenil Leonardo DiCaprio na prvého Oscara. Nielen z úst fanúšikov charizmatického 41-ročného herca, ale aj z úst kritikov zaznieva len jedno slovo - konečne. Áno, skutočne, boluž na to čas. O DiCapriovi sa dlho hovorilo a písalo ako o jednom z najprehliadanejších hercov pri udeľovaní Cien Akadémie.

Fanúšikovia v tom však majú jasno. Keby záležalo na nich, DiCaprio by mal Oscarov už aspoň desať. Aj kritici priznávajú, že jeden Oscar je na DiCapria jednoducho málo. Každej jednej z postáv dodalcharizmu, či už to bol otrokár alebo zamilovaný mladík.Každá postavu, akokoľvek bizarne napísaná, získala vďaka jeho prejavu vierohodnosť. Porote to však nikdy nestačilo.

Za akých desať postáv mohol Leonardo DiCaprio dostať Oscara, ale nedostal?

1. Jack Dawson (Titanic)

Jedenásť Oscarov získal pri udeľovaní cien v roku 1998 Titanic Davida Camerona. Leonardo DiCaprio však nebol, na rozdiel od partnerky Kate Winsletovej, ani medzi nominovanými. Nič to však nemení na tom, že DiCaprio stvárnil chudobného mladíka zamilovaného do peknej aristokratky bravúrne. Pre Lea to navyše bola prvá podobne „cukríková“ úloha. Dovtedy ich principiálne odmietal. Dnes si málokto nespomenie na Jacka Dawsona. A práve naopak, len zopár ľudí si zrejme spomenie na postavy Ulyssesa Jacksona (Peter Fonda) či Eulissa Deweyho (Robert Duvall), ktorí toho roku získali Oscarovú nomináciu.

2. Frank W. Abagnale (Chyť ma, ak to dokážeš)

Dieťa rozvádzajúcich sa rodičov, zamilovaný mladík, právnik, chirurg, podvodník, väzeň a zamestnanec FBI. V týchto všetkých polohách sa predstavil DiCaprio v životopisnej dráme Chyť ma ako dokážeš režiséra Stevena Spielberga. Leonardo bol opäť presvedčivý, no ani teraz to na Oscara nebolo. Čo na tom, že ako bezmála tridsiatnik musel hrať šestnásťročného. Vyhral vtedy Adam Brody za Pianistu.

3. Howard Hugnes (Letec)

Prvú Oscarovú nomináciu za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Leonardo DiCaprio až za Letca. V tom čase sa už 30-ročný herec prevtelil do úlohy amerického génia Howarda Hughesa. Hoci bol DiCaprio považovaný za jedného z top favoritov na Zlatú sošku, napokon mu ju zobral pred nosom Jamie Foxx za postavu Raya Charlesa v životopisnom filme Ray. Komisia mala v tom roku ťažkú voľbu vybrať medzi stvárnením slepého hudobníka a excentrického miliardára a napokon sa rozhodla oceniť černošského herca.

Čítajte viac - DiCaprio berie herectvo vážne: Pochovali ho v snehu a chodil nahý v mraze!

4. Billy Costigan (Skrytá identita)

Štyroch Oscarov získala v roku 2007 Skrytá identita, vrátane toho za Najlepší film, no Leonardovi sa neušla ani len tá nominácia. Akademikom sa viac páčil Ryan Gosling ako učiteľ než policajt infiltrujúci do štruktúr organizovaného zločinu. DiCapriovi sa každopádne podarilo vo filme odkryť úplne nový rozmer svojho hereckého ja a zbaviť sa nálepky herca zo životopisných filmov a zložitých drám.

5. Danny Archer (Krvavý diamant)

Arogantný, samoľúby, prospechársky. Tak môžeme označiť priekupníka, bývalého žoldniera Dannyho Archera z Krvavého diamantu. Práve táto postava však zaistila DiCapriovi druhú Oscarovú nomináciu. K jeho smole to však bolo v roku, v ktorom dominovali hlavne životopisné filmy. Aj soška pre Najlepšieho herca pripadla mužovi, ktorý stvárnil historickú postavu, Forestovi Whitakerovi. DiCaprio si tak musel opäť počkať.

6. Teddy Daniels (Prekliaty ostrov)

Napriek tomu, že Prekliaty ostrov Martina Scorseseho sa vo väčšine filmových rebríčkov nachádza poriadne vysoko, na Oscaroch ho trestuhodne prehliadli a radšej dali prednosť Toy Story 3, 127 hodín či aj v našich končinách nie príliš známej dráme Zmrznutá kosť. DiCapriovo stvárnenie vyšetrovateľa pritom na „prekliatom ostrove“ by s ohľadom na vývoj príbehu znieslo aj tie najprísnejšie kritériá. Žiaľ, opäť to nestačilo.

Mohlo by vás zaujať - DiCapria by sme možno takto nikdy nepoznali: Toto malo byť jeho meno?

7. Dom Cobb (Počiatok)

V roku 2010 sa do kín okrem Prekliateho ostrova dostal aj Počiatok, no ani podvodník a zlodej Dom Cobb DiCapriovi ďalšiu nomináciu nepriniesol. A to, podobne ako v prípade neskoršieho Reventantu, musel DiCaprio prejsť fyzickou premenou. Držal prísnu diétu a veľa cvičil. Okrem toho čítal aj Freudovu psychoanalýzu, aby dokázal lepšie porozumieť zložitému deju. Počiatok napokon získal štyri Oscary, no herci odišli bez jedinej nominácie.

8. Calvin Candie (Divoký Django)

Nominácia na Zlatých Glóbus predznamenala, že by štvrtá Oscarová nominácia za Najlepšieho herca (tentoraz však za vedľajšiu úlohu) nemusela byť nereálna. Žiaľ, viac než otrokár DiCaprio sa členom Akadémie páčil Christoper Waltz ako lovec ľudí, ktorý napokon aj získal Oscara. Pri tom zo strany DiCapria to bola prvá podobne výrazne záporná postava.

9. Jordan Belfort (Vlk z Wall Street)

Z kombinácie Scorsese a DiCaprio nemôže vzniknúť nič zlé a neúspešné. To bol aj prípad Vlka z Wall Street, ktorý americkému hercovi priniesol konečne vytúženú nomináciu na Oscara za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Opätovne mal však DiCaprio smolu, keďže táto nominácia sa zrodila v roku veľmi silných filmov. Porota napokon ocenila stvárnenie bojovníka proti AIDS Rona Woodroofa hercom Matthew McConaugheym. Objektívne povedané, zaslúžene.

Prečítajte si tiež - Fenomenálny Leonardo DiCaprio: Ekoaktivista milujúci filmové plagáty

10. Jay Gatsby (Veľký Gatsby)

Veľký Gatsby bol filmom, ktorý sľuboval veľa, no napokon toho až toľko neponúkol. Baz Luhrmann totiž vsadil viac na vizuálnu stránku, než na obsah. To sa ukázalo aj pri udeľovaní Oscarov, kde film získal dve sošky vo vedľajších kategóriách, za kostýmy a produkciu. Leonardo DiCaprio sa snažil a zamilovaného mladého muža s ružovými okuliarmi sme mu verili. No so slabým a tuctovým scenárom ani on nedokázal spraviť divy. Čakanie sa tak opätovne predĺžilo.

Až prišiel Revenant Zmŕtvychvstanie. Film, ktorý Leonardovi DiCapriovi priniesol Oscara za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Čakanie sa zavŕšilo, kruh sa uzavrel.

Viac o téme: TitanicLeonardo DiCaprioOscarKrvavý diamantVlk z Wall StreetPočiatokDivoký DjangoVeľký GatsbySkrytá identitaLetecChyť ma ak to dokážešRevenant ZmŕtvychvstaniePrekliaty ostrov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu