Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Charizmatický Samuel L. Jackson: Príbeh hotelového vrátnika, ktorý žije svoj filmový sen

Samuel L. Jackson Zobraziť galériu (2)
Samuel L. Jackson (Zdroj: SITA/AP)

Samuel L. Jackson je dnes už celosvetovo známym a neuveriteľne populárnym hercom. Čo už ale pravdepodobne vedieť nebudete je, že začínal ako vrátnik v známom hoteli, len aby si dokázal zarobiť na štúdium. Ako vyzerala jeho životná cesta k úspechu?

Hotelový vrátnik, ktorý chcel byť hercom

Samuel L. Jackson sa narodil v roku 1948 len tri dni pred Vianocami vo Washingtone, no jeho rodina tu po narodení príliš dlho nezostala.Nakoniec vyrastal v južanskom prostredí štátu Tennessee. Ešte než vôbec pričuchol k herectvusa tento, neskôr charakterný a uznávaný herec, presťahoval do New Yorku. Právev tomto meste začínal pociťovať vášeň k herectvu.

Aby si mohol zaplatiťštúdium herectva na Morehouse Colledge v Atlante, pracoval Samuelako vrátnik veľmi populárnehomanhattanského hotela Plaza. Už počas študentských rokov v ňom učitelia objavili spiaci herecký talent, takže sa nemusel báť, že bude otvárať dvere svojim bohatším spoluobčanom až do smrti.

Samuel L. Jackson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Morgan Freeman ako mentor

Po skončení školy, tak ako väčšina amerických hercov v minulom storočí, začal hrávať v divadle, kde sa mu viac-menej darilo. Neskôr začali prichádzať prvé ponukyhrať vo filme. Na začiatku filmovej kariéry bol obsadzovaný do menej významných rolí, napríklad vo filmeMafiáni(1990). Až neskôr stretol svojho mentora a priateľa Morgana Freemanaa režiséraSpikea Leeho. Po kritickom uznaní jeho výkonu vo filmeJungle Fever(1991) sa objavil vo filmochHry patriotov (1992),Amos & Andrew,Pravdivá romancaaJurský park(1993).

Farba pleti nič neznamená: Afroamerické filmové hviezdy to dotiahli až na vrchol

Veľký životný zlom v kariére prichádza vroku 1994, kedy ho populárny a uznávaný režisérQuentin Tarantinoobsadil do filmuPulp Fictiona jeho herecký výkon bol kritikmi uznaný a viackrát ocenený. 24 rokov od premiéry tejto snímky, ktorá u nás nesie aj podtitul Historky z podsvetia, sa jej stále dostáva množstvo pozornosti a získala si už kultový charakter.

Raketovo smerom nahor

Jackson odvtedy hral vo viac ako sto filmoch, vrátane takých kultových peciek, ako boli Smrtonosná pasca 3,The 51st State,Jackie Brownová,Vyvolený,Rodinka úžasných,V reťaziach,Drsný Shaft,Hady v lietadle,Divoký Django, ako aj v známom filmeHviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba a malou rolou vTarantinovýchfilmochKill Bill 2aNehanební bastardi.

Na chvíľu sa ešte vráťmek Star Wars. Jackson si v sérii hviezdnych vojen zahral dovtedy iba druhú postavu afroamerického pôvodu, hneď po Landovi Carlisianovi - JedihoMace Windu. Legendárnysa stal rozhovor, kedy chceli novinári vedieť niečo viac o jeho postave, Jackson im stroho, ale vtipne odpovedal: "Je čierny!"

Mentor superhridnov

Vo filmochIron Man,Iron Man 2,Thor, dvoch dieloch Kapitána Ameriku,Avengers: Pomstitelia a vpokračovaní Avengers stvárnil postavu Nicka Furyho. Išlo o sedemfilmov z deviatich, na ktorých sa zaviazal podieľať štúdiuMarvel. Mimochodom, komiksová postava Nicka Furyho vznikla práve podľa tohto herca a práve preto bol vo filmom spracovaní u tvorcovvoľbou číslo jedna. Najbližšie ho v tomto univerze uvidíme už tento rok v Avengers: Infinity War a o rok neskôr v sólovke ženskej superhrdinky Captain Marvel.

Jeho početné roly ho spravili jedným z najlepšie platených hercov. Počas svojej kariéry získal nespočetné množstvo ocenení. Bol spomínaný v rôznych médiách, okrem filmov aj v televízii a piesniach. V roku 1980 sa oženil s herečkouLaTanyou Richardsonovou,s ktoroumá dcéru Zoe. V októbri 2011 sa Jackson stal najziskovejším hercom. Jeho filmy totiž dokopy zarobili viac ako 7,4 miliárdy amerických dolárov.

Anakin, Han Solo či Leia ako ich nepoznáte: Ktoré top hviezdy ich chceli hrať?

Herec však aj napriek svojmu pokročilému veku (tento rok v decembri oslávi 70. narodeniny) nijako nezaostáva za svojimi mladšími kolegami. Len na rok 2018má naplánovaných osem projektov, z ktorých dominuje hlavne vyššie spomínaná tímovka Avengers či pokračovanie Rodinky Úžasných. V roku 2019 ho zase okrem Captain Marvel uvidíme v snímke The Glass, ktorá by mala ešte viac prepojiť kontinuitu medzi filmami Unbreakable a Split od režiséraM. Night Shyamalana.

Viac o téme: Samuel L. Jackson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu