Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Záporáci v animákoch: Spomeniete si ešte na Gargamela, Scara či Bluta?

Scar Zobraziť galériu (11)
Scar

Animované filmy, respektíve seriály, v uplynulých desaťročiach ponúkli hneď niekoľko ikonických záporných postáv, ktoré sa nezmazateľne zapísali do pamäte filmových divákov. Niektoré túžili len po moci, iné po bohatstve, sláve či žene. Jedno však majú spoločné, ani jeden neuspel.

Dej väčšiny animovaných príbehov je súmerný, dobro stojí proti zlu, pričom dobro takmer vždy zvíťazí. Veľakrát platí, že čím lepšia a nevinnejšia je dobrá strana, tým zápornejšia a zákernejšia musí byť tá zlá strana. V uplynulých bezmála osemdesiatich rokoch vzniklo na poli animovanej produkcie množstvo predstaviteľov, ktorí sa dali na temnú stranu, a mnohí z nich sa dodnes tešia veľkej sláve. Je to napríklad práve dnešná desiatka.

Cruella de Vil (101 dalmatíncov)

Už jej meno Cruella de Vil (krutá a diabolská) odkazuje k tomu, s čím máme čo dočinenia. Už na škole ohurovala extravagantným čierno-bielym účesom, no štúdium ani nedokončila, keď ju vylúčili za to, že pila atrament. Jej akási zvláštnosť sa s ňou niesla celý život, ktorý, ako členka bohatej rodiny, malaako v bavlnke. A čo milovala najviac? Kožuchy. Tie si chcela vyrábať zo srsti dalmatíncov, čo sa jej však napokon našťastie nepodarilo.


Prečítajte si viac: Glenn Close: Duševné choroby nie sú tabu!


Cruella de Vil
Zobraziť galériu (11)

Jafar (Aladin)

Postava Jafara je jednou z najdémonickejších postáv v rámci animovaných filmoch, keďže veľmi dobre ilustruje čo znamená psychopatickáosobnosť. Navonok vystupuje normálne, no v skutočnosti je to chladnokrvný intrigán, ktorý sa pred dosiahnutím svojich cieľov nezastaví pred ničím, vrátane vraždy. Jafar je nevyspytateľný – vie byť úmyselne i nezámerne vtipný, hysterický, prejavuje narcizmus i vášeň smerom k opačnému pohlaviu. Ale vo vnútri je len a len zlý.


Prečítajte si viac: Desať animovaných postáv, ktoré jednoducho musíte milovať


Jafar
Zobraziť galériu (11)

Kráľovná Grimhilda (Snehulienka a Sedem trpaslíkov)

Postava Kráľovnej z nezabudnuteľnej Snehulienky a Sedem trpaslíkov sa v roku 1937 stala akýmsi vzorom pre ostatných filmárov, ako vytvárať záporné postavy v animovaných filmoch. Svojho času sa Kráľovná dostala dokonca medzi desiatku najväčších „záporákov“ vo filmoch (nielen v animovaných!) všetkých čias a dodnes budí strach. Napriek trikom a kúzlam sa jej však úhlavnej rivalky, Snehulienky, zbaviť nepodarilo.


Prečítajte si viac: Vydražili kús filmovej histórie: plagát z Disneyho Snehulienky


Kráľovná Grimhilda
Zobraziť galériu (11)

Eboshi (Princezna Mononoke)

Nielen disneyovské „animáky“ sa môžu popýšiť démonickými postavami. Aj vo filmoch legendárneho Hajao Mijazakiho sa môžeme stretnúť s postavami, ktoré zastupujú temnú stranu. V Princezne Mononoke je to Eboshi, ktorej najväčšou túžbou je zabiť Veľkého Ducha Lesa, čím by mohla zo svojho mesta vďaka ťažbe železa spraviť ekonomicky veľmi dobre prosperujúce miesto. Peniaze však nie sú všetko.


Prečítajte si viac: Nový príbeh hračiek prekvapí: Tvorcovia chcú z Toy Story urobiť toto!


Eboshi
Zobraziť galériu (11)

Scar (Leví kráľ)

Aj zvieracia ríša poskytuje množstvo zaujímavých, no predovšetkým i obzvlášť zákerných postáv. Jednou z nich je i Scar z Levieho kráľa, ktorý bol podľa wikipedie vytvorený podľa vzoru dvoch osôb, jednej skutočnej (Adolf Hitler) a druhej čiastočne fiktívnej (Kráľ Klaudius zo Shakespearovho Hamleta). Scar bol Jafarom v ríši zvierat, i on bažil predovšetkým po moci a aby ju získal, neváhal ani vraždiť a intrigovať.


Prečítajte si viac: Obrovský úspech: Tento animovaný film získal Oscara a naďalej zarába milióny


Scar
Zobraziť galériu (11)

Lord Farquaad (Shrek)

Hlavným antagonistom Shreka nebol iný než Lord Farquaad. Trpel napoleonským komplexom, narodeniny oslavoval v apríli a zo všetkého najviac chcel byť kráľom. Keďže však nebol príslušníkom kráľovského rodu, tak jeho jedinou nádejou bolo oženiť sa s Princeznou Fionou. Maloto však jeden háčik – tá bolauväznená vo veži, ktorú stráži drak, ktorý chrlil na všetky strany oheň.No, ešteže tu bolShrek.


Prečítajte si viac: Tvorcovia Shreka na predaj: Kto chce kúpiť štúdio Dreamworks?


Lord Farquaad
Zobraziť galériu (11)

Syndrom (Rodinka úžasných)

Kým väčšina z doposiaľ prezentovaných „záporákov“ túžila po moci, bohatstve alebo kráse, Syndrom z Rodinky úžasných túžil po niečom úplne inom – byť niekým. Od detstva túžil byť superhrdinom, chcel, aby ho milovali masy, no neuspel. Postupom času sa stal z neho šialený vedec, expert na zbraňovú technológiu, no zároveň i amorálna osoba, ktorá prejavovala len veľmi malú úctu k životu ako takému.


Prečítajte si viac: Zachraňujú svet a vládnu rebríčkom: Top filmy o superhrdinoch


Syndrom
Zobraziť galériu (11)

Ursula (Malá morská víla)

Kým v pôvodnej Andersenovej rozprávke bola Ursula len neutrálnou postavou, u Disneyovcov ju „povýšili“ a vykreslili ju ako krutú čarodejníčku, napoly človeka, napoly chobotnicu, ktorá túži vládnuť morskej ríši. Na krátky čas sa jej to skutočne podarí a kráľovský trojzubec uchopí do svojich rúk, avšak Ariel s pomocou Princa Erika ju napokon dokážu poraziť.


Prečítajte si viac: Varovanie pre rodičov: Rozprávky sú brutálnejšie než horory


Ursula
Zobraziť galériu (11)

Bluto (Pepek námorník)

Keď ide o ženu, nepoznám priateľa. Takúto tézu razil Bluto z kultového Pepka námorníka. Podobne ako Pepek, i on túžil po dievčati menom Olivia, no napriek tomu, že bol urastený a navyše plavčík, Pepek ho vždy porazil a Oliviu získal. Zaujímavé je to, že napriek tomu, že Pepek a Bluto boli v niektorých epizódach animovaného seriálu priateľmi, vždy ich rozkmotrila nejaká žena, ktorá ich zdanlivo pevné priateľstvo rýchlo ukončila a k slovu sa dostali päste.


Prečítajte si viac: Návrat k najúspešnejšiemu animáku: V Ľadovom kráľovstve bude párty


Bluto
Zobraziť galériu (11)

Gargamel (Šmolkovia)

Ku Šmolkom už neodmysliteľne patrí Gargamel – starý čarodejník, ktorý túži pochytať modré postavičky a s pomocou kúziel a mágie ich premeniť na zlato, alebo ich aspoňzjesť. Celý jeho život je o posadnutosti voči Šmolkom a keď ich práve neloví, tak vymýšľa ako ich pochytať. Bez ohľadu na to, ako dobré plány má, Šmolkom sa vždy podarí vykĺznuť z jeho spárov a zachrániť si život.


Prečítajte si viac: Scenáristi Shreka 2 budú pracovať na pokračovaní Enchanted


Gargamel
Zobraziť galériu (11)

Viac o téme: ShrekLeví kráľMalá morská vílaPepek námorník101 dalmatíncovŠmolkoviaAladinRodinka úžasných
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu