Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tohtoročné nominácie na Oscara nie sú nuda: Toto ste určite nevedeli!

Oscar Zobraziť galériu (3)
Oscar

Zoznamu kandidátov v 89. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne snímka La La Land, ktorý získala štrnásť nominácií. Osem si ich na konto pripísali Moonlight a Prvý kontakt, o dve menej majú Miesto pri mori, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu a Lion. Všetky menované sa uchádzajú o Oscara pre najlepší film, pričom deviatku nominovaných v tejto kategórii dopĺňajú Fences, Skryté čísla a Hell or High Water.

La La Land so štrnástimi nomináciami vyrovnal rekord snímok Všetko o Eve (1950) a Titanic (1997).

Dede Gardner a Jeremy Kleine sa stali prvými producentmi, ktorí získali štyri roky po sebe nomináciu v kategórii Najlepší film. Tento rok sa im to podarilo vďaka snímke Moonlight.


Mohlo by vás zaujímať:Nový český film ohúri hudbou od držiteľky Oscara!


La La Land je prvým muzikálom s pôvodnou hudbou aj scenárom, ktorý nominovali v kategórii Najlepší film od roku 1980, keď získal nomináciu All That Jazz, a druhým od roku 1946, keď nominovali Zdvihnúť kotvy.

La la land
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Matt Damon sa vďaka nominácii filmu Miesto pri mori v kategórii Najlepší film stal iba tretím človekom, ktorého nominovali za herecký výkon, scenár a najlepší film. Pred ním sa to podarilo Warrenovi Beattymu a Georgeovi Clooneymu.

Denzel Washington je siedmym človekom, ktorý získal za ten istý film nomináciu za herecký výkon a tiež v kategórii Najlepší film. Okrem neho sa to podarilo Warrenovi Beattymu, Kevinovi Costnerovi, Clintovi Eastwoodovi, Bradovi Pittovi, Leonardovi DiCapriovi a Bradleymu Cooperovi.


Mohlo by vás zaujímať:Zlaté glóbusy ovládol La la land: Nechýbali divné bozky, nevítané objatia a srdcervúce prejavy


Andrew Garfield, Mahershala Ali, Lucas Hedges, Dev Patel, Isabelle Huppert, Ruth Negga a Naomie Harris získali svoje prvé nominácie v kariére. Naopak, Denzel Washington, Jeff Bridges, Natalie Portman, Meryl Streep, Nicole Kidman a Octavia Spencer v minulosti už Oscary dostali.

Meryl Streep zlepšila svoj rekord v počte získaných hereckých nominácií na 20.

Meryl Streep
Zobraziť galériu (3)

Kubo a kúzelný meč je druhým animovaným filmom, ktorý nominovali v kategórii Vizuálne efekty. Prvým bola snímka Predvianočná nočná mora (1993).

Dokument O.J.: Made in America je s dĺžkou 7 hodín a 47 minút historicky najdlhším filmom, ktorý nominovali na Oscara.

Nominácia Thomasa Newmana za hudbu filmu Pasažieri je jeho štrnástou a zvýšila celkový počet nominácií pre rodinu Newmanovcov (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na 90, čo je viac, ako má akákoľvek iná rodina.

Stuart Craig je s jedenástimi nomináciami v kategórii Výprava rekordérom medzi žijúcimi tvorcami. Celkový rekord drží Cedric Gibbon s 38 nomináciami.

Kevin O'Connell a Andy Nelson majú zhodne po 21 nominácií v kategórii Mix zvuku, čo je najviac od roku 1961, keď v tejto kategórii začali nominovať jednotlivcov.


Mohlo by vás zaujímať:Pamätné výroky hviezd: Takto perlili pri preberaní cien!


Ai-Ling Lee a Mildred Iatrou Morgan sú prvým ženským tímom, ktorý nominovali v kategórii Strih zvuku. Podarilo sa im to vďaka snímke La La Land.

Kim Magnusson získal šiestu nomináciu v kategórii Najlepší hraný krátky film, čo je najviac spomedzi žijúcich tvorcov.

Skladba The Empty Chair zo snímky Jim: The James Foley Story je siedmou piesňou z dokumentárneho filmu, ktorá získala nomináciu na Oscara, a piatou za ostatných päť rokov.

Viac o téme: OscarLa La LandLion
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu