Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO La La Land stále valcuje konkurenciu: Populárny muzikál ovládol ďalší galavečer!

Herečka Emma Stoneová (vľavo) a režisér Damien Chazelle pózujú s ocenením pre najlepšiu herečku a za najlepšiu réžiu v muzikáli La La Land Zobraziť galériu (8)
Herečka Emma Stoneová (vľavo) a režisér Damien Chazelle pózujú s ocenením pre najlepšiu herečku a za najlepšiu réžiu v muzikáli La La Land (Zdroj: TASR/AP/Joel Ryan)

Laureátov už 70. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) vyhlásili v Royal Albert Hall v Londýne. Hlavné ocenenie za najlepší film roka získal muzikál La La Land, ktorý si odniesol celkovo päť cien.

Romantický príbeh o láske a ambícií, zasadený v Los Angeles, dostal aj ceny BAFTA za najlepšiu réžiu (Damien Chazelle), najlepšiu herečku (Emma Stoneová), ako aj najlepšiu filmovú hudbu a najlepšiu kameru. La La Land bol nominovaný v 11 kategóriách.

Cenu pre najlepšieho herca získal Casey Affleck za úlohu v dráme Miesto pri mori (Manchester By The Sea). Film o mužovi, ktorý zistí, že jeho starší brat ho po svojej smrti menoval za jediného opatrovníka svojho 16-ročného syna, čo mu prevráti život hore nohami, ocenili aj za najlepší pôvodný scenár. Miesto pri mori sa uchádzalo o najvyššie britské filmové ocenenia v šiestich kategóriách. Affleck je za svoj výkon nominovaný aj na amerického Oscara.

Casey Affleck
Zobraziť galériu (8)
Casey Affleck  (Zdroj: Foto: TASR/AP/Joel Ryan)

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Viola Davisová za rolu v americkej dráme Fences, adaptácii divadelnej hry Augusta Wilsona o afroamerickej rodine, ktorú na filmové plátno preniesol ako režisér Denzel Washington.

Viola Davisová
Zobraziť galériu (8)
Viola Davisová  (Zdroj: TASR/AP/Joel Ryan)

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je britský herec Dev Patel za stvárnenie mladého muža hľadajúceho svoju stratenú rodinu v snímke Lion. Tá získala aj cenu pre najlepší adaptovaný scenár.

Dev Patel
Zobraziť galériu (8)
Dev Patel  (Zdroj: Foto: TASR/AP/Joel Ryan)

Hneď na začiatku večera vyhlásili za najlepší britský film roka sociálnu drámu režiséra Kena Loacha - Ja, Daniel Blake. Film opisuje boj anglického päťdesiatnika, ktorý utrpí infarkt, s kolotočom byrokratického systému sociálnych dávok.

Ken Loach
Zobraziť galériu (8)
Ken Loach  (Zdroj: Foto: TASR/AP/Joel Ryan)

Cenu BAFTA za výnimočný britský debut získal horor Under the Shadow (Zahalené tieňom). V kategórii najlepší film v inom ako anglickom jazyku cena putuje maďarskej dráme z obdobia holokaustu Saulov syn. Za najlepší animovaný film vyhlásili rozprávkový film Kubo a kúzelný meč.

Ocenenie Britskej akadémie filmových a televíznych umení Fellowship za celoživotný prínos si prevzal 90-ročný autor, producent, režisér a herec Mel Brooks, a to z rúk britského princa Williama, ktorý je prezidentom BAFTA.

Mel Brooks
Zobraziť galériu (8)
Mel Brooks  (Zdroj: TASR/AP/Joel Ryan)

Viac o téme: BAFTALa La Land
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu