Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveríte, ako začali v Číne zneužívať kiná: Poslúžil im aj Jackie Chan

Jackie Chan
Jackie Chan (Zdroj: SITA)

Čínske kiná začali pred filmami púšťať niekoľkominútové propagandistické klipy. Vystupuje v nich aj hviezda akčných snímok Jackie Chan. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra AFP.

Premietanie ideologických videí nariadila Štátna správa pre záležitosti tlače, vydavateľstvo, rozhlasu, filmu a televízie (SAPPRFT). Klipy vysielané od 1. júla ospevujú "socialistické hodnoty". Čínu pritom rad odborníkov označuje za krajinu, kde panuje tvrdý, takzvaný dickensovský kapitalizmus, ktorý bol v Európe v 19. storočí.

Videá tiež oslavujú "čínsky sen," predstavu vzmáhajúcu sa Čínu presadzovanú súčasným prezidentom Si Ťin-pchingom. "Nezáleží príliš na tom, čo robíte. Akonáhle rešpektujete krajinu, spoločnosť, národ a rodinu, pomôžete nám realizovať čínsky sen," hlása jeden z klipov podľa čínskeho štátneho denníka Global Times. Noviny zároveň citujú nemenovaného zamestnanca kina, ktorý tvrdí, že mnohí diváci chodia do sály neskoro, aby sana ideológiu nemuseli pozerať. Iní sa vraj potom sťažujú.

"Cieľom je pomôcť verejnosti lepšie pochopiť a prijať zásady a politiku (vládnucej komunistickej) strany," napísal Denník pekingskej mládeže. V klipoch vystupuje aj hongkonský herec Jackie Chan známy z akčných komédií ako Čínsky zverokruh. Ten vlani dostal čestného Oscara. Patrí tiež medzi klientov panamskej firmy Mossack Fonseca, ktorá stojí v centre kauzy možných daňových únikov a ďalších deliktov prominentov z celého sveta.

Si Ťin-pching po nástupe k moci v roku 2012 zintenzívnil ideologické kampane k mobilizácii spoločnosti, pripomenula AFP. Umelecké a kultúrne kruhy majú prejaviť "pozitívnu energiu" v službách vlasti.

Viac o téme: Jackie ChanČína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu